Abonnementsartikel

Et nyt RTK-system over mobilnettet rummer så mange muligheder, at systemet blev tildelt Agromek-prisen i mark-kategorien under Agromek

Det er slut med de mobile basestationer. Et nyt RTK-anlæg fra firmaet Leica Geosystems benytter i stedet mobilnettet til at sende referencesignalerne til traktoren.

Agrovo er den danske importør af systemet, og virksomheden fik i forrige uge Agromek-prisen i mark-kategorien for den nye løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det nye i systemet er, at der simpelthen bliver online adgang til traktoren. Opstår der problemer med systemet, trykker chufføren to gange på en hjælp-knap, der så kalder op til vores montører. Når chaufføren kalder op, laver systemet automatisk en log-fil, hvor 30 forskellige punkter testes, og den logfil kan montøren se i bilen. På den måde kan han se status på systemet, fortæller Lars Nielsen fra Agrovo.

- Montøren kan kalde nøjagtig det samme skærmbillede frem som brugeren, og på den måde kan han også let guide chaufføren frem til at løse eventuelle problemer – uden at montøren skal være fysisk til stede. Det gælder om at få systemet op at køre hurtist muligt, siger Lars Nielsen.

Får man en tracking boks monteret på traktoren, kan man endvidere sidde hjemme foran computeren og se helt præcist, hvor traktoren befinder sig. Men ud over den lille fikse løsning er det smarte i systemet, at der er dækning alle de steder, hvor der også er dækning med mobiltelefonen:

- Leica Geosystems har 57 basestationer opstillet i landet, som landmålere og eksempelvis entreprenør-firmaer benytter til at nivellere eller sætte huse af efter. Det er disse systemer, som landbruget nu får gavn af i form af det nye system. Det kører nemlig på disse stationer, og det er med en nøjagtighed på to centimeter.

- Basestationerne kører via mobilnettet, og i og med baserne er fastplaceret og ikke rykkes rundt, betyder det, at de spor, man det ene år laver i en mark med kontrolleret trafik, dem rammer man altså også året efter, fordi signalerne ikke driver, konstaterer Lars Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Auto-styring i radioen

Systemet kan monteres på alle traktorer, der er forberedt til autostyring. Hvis der allerede er autostyring i traktoren kan brugeren nøjes med at installere en lille boks plus en Leica-antenne. Så kan man lade traktorens computer styre signalet. En anden løsning er, at skifte traktorens normale radio ud med en lidt modificeret af slagsen fra Agrovo. Den rummer nemlig både autostyring og radio i ét.

- På displayet vises de forskellige kørespor, så man kan fint få mange af de samme informationer, man har på større skærme, siger Lars Nielsen og fortsætter:

- Men vil man have en større skærm, så tilbyder vi også det. Kunden kan købe en touch-screen-skærm og installere i traktoren, forklarer han.

Prisen for det nye system bliver ikke forbrugsafhængig. Det bliver i stedet et såkaldt "Flat-rate" abonnement, hvor kunden betaler en fast pris for at anskaffe sig systemet. Derefter betales et årligt abonnement for at være koblet på.

MojoRTK fungerer også sammen med styring af sprøjter via GPS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle fabrikanter vil gerne bruge deres egne sprøjtecomputere til at styre afblændingen af de forskellige sektioner, når man kører i kiler. Det kan fint lade sig gøre med MojoRTK, da vi bare sætter et stik i sprøjtecomputeren, forklarer Lars Nielsen.

Eneste anden virksomhed i landbrugs-regi, der har et lignende system, er New Holland, der præsenterede deres løsning på LIB.