Lyt til artiklen:

Landsdommer i spidsen for granskningskommission over minksagen

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Folketinget skriver historie ved at bruge nyt parlamentarisk redskab til at kaste lys over minksag.

Folketingets nye Granskningsudvalg har udpeget landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke (Københavns Universitet) og advokat Ole Spiermann (Bruun & Hjejle) som medlemmer af den granskningskommission, der skal undersøge beslutningsprocesserne bag aflivningen af de danske mink. Spørgsmålet om legalitet vil her få en central placering, skriver Folketinget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover er det besluttet at gennemføre to advokatundersøgelser med fokus på henholdsvis politiets brug af et »action card« i forbindelse med aflivning af mink og nedgravning af de døde mink. Det vil i nærmeste fremtid blev afklaret, hvem der skal stå for de to advokatundersøgelser.

- Med granskningen af minksagen skriver Folketinget historie. Det er første gang, vi bruger et nyt parlamentarisk redskab til en sag, der har påkaldt sig kritisk opmærksomhed. Den nye undersøgelsesform betyder blandt andet, at Folketinget selv formulerer opgaven og udpeger medlemmerne af kommissionen«, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Bred opbakning

Karsten Lauritzen (V) er formand for Granskningsudvalget. Det vil fremover skulle foretage forundersøgelser af sager, som medlemmer ønsker at få belyst yderligere. Udvalget kan vælge at benytte en allerede kendt undersøgelsesform eller - som i minksagen - den nye granskningskommission.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at opnå en meget bred opbakning til at gennemføre den første undersøgelse efter de nye retningslinjer. Med det nye format har vi lagt rammerne for, hvordan fremtidige undersøgelser kan forløbe i en organiseret proces. Det styrker Folketingets vigtige funktion med at føre kontrol med regeringen«, siger Karsten Lauritzen.

Som ved en undersøgelseskommission har granskningskommissionen ikke nogen dømmende myndighed. Den kan undersøge og redegøre for et forløb. Men hvis en minister skal stilles til ansvar, skal Folketinget efterfølgende gå videre med sagen.