Abonnementsartikel

Det går godt for dansk læggekartoffelavl. Lige nu har Danespo A/S travlt med at udskibe læggekartofler til Mellemøsten, Nordafrika og de østlige Middelhavslande, og der sendes næsten dobbelt så store mængde af sted som for få år siden.

I alt forventer Danespo at sende syv fuldt lastede skibe af sted med læggekartofler i november-december.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Grunden til eksportaktiviteten lige nu er, at de pågældende områder kan nå at høste kartofler to gange om året.

- Vores læggekartofler kommer i jorden dernede fra november til januar. Nogle af dem får vi så selv glæde af igen i det tidlige forår, når der kommer nye kartofler fra for eksempel Cypern, Israel og Mallorca. De første kommer allerede i februar fra Egypten, siger administrerende direktør Steen Bitsch, Danespo.

Øget eksport til nærmarkeder

Det er dog ikke kun de varmere himmelstrøg, der ønsker danske læggekartofler.Halvdelen af af eksporten går til nærmarkederne England, Sverige og resten af Europa, hvilket er et resultat af et øget samarbejde med Danespos to største ejere, DLG og frøvirksomheden DLF-Trifolium.

- Strategisk samarbejde med DLG’s selskaber rundt om Østersøen har været en stor fordel for os. DLG’s indtog i Tyskland har således åbnet et marked, som vi historisk set ikke har været til stede på, men hvor der er et enormt potentiale. Og i Østeuropa har vi haft glæde af at trække på DLF-Trifoliums mangeårige tilstedeværelse, siger Steen Bitsch.