Lyt til artiklen:

Se økokøerne danse hjemme fra sofaen

00:00
Hastighed: ???x
03:20

Abonnementsartikel

Økodagen, hvor køerne bliver sluppet på græs, bliver i år vist online. Arla livestreamer fra dagen.

Økodag har siden 2005 givet flere hundrede tusinde danskere anledning til at besøge økologiske Arla-gårde rundt om i Danmark for at opleve de forårskuldrede øko-køer springe ud på græsset.

I år har corona-restriktioner desværre sat en stopper for den traditionelle fejring af Økodag, der normalt tiltrækker tusindvis af gæster og byder på sjove aktiviteter på gårdene, skriver Arla i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men køerne skal selvfølgelig stadig på græs, og Arlas økologiske landmænd ser frem til at se køerne hoppe i forårssolen den 18. april kl. 12 - selvom de kommer til at savne de glade tilskuere.

Blandt de mange økologiske Arla-landmænd, der deltager i årets Økodag, er Søren Madsen, der driver en af Sjællands største økogårde, Salsbjerggård i Lundby tæt på Vordingborg.

Økologi er det hele værd

700 økologiske jerseykøer, 900 økologiske ungdyr og endnu 100 økologiske malkekøer på vej. Der er nok at se til på Salsbjerggård, hvor Søren Madsen er landmand. Han overtog fødegården i 2005 og bor der sammen med sin hustru, Heidi, og deres to drenge, Jakob på 10 år og Mikkel på 15 år. Gården har været økologisk siden 2016, selvom ønsket om økologi var til stede længe før.

- Der var desværre ikke et marked for økologi lige efter finanskrisen, men da det blev muligt for os at omlægge i 2016, gik vi straks i gang. Jeg føler, jeg kommer tættere på forbrugeren med økologi, og selvom det er en risikofyldt udfordring, så er det absolut det hele værd, siger Søren Madsen og fortsætter:

- Vi har længe brændt for at have vores køer på græs, og det er jo centralt i økologien. Og det er så godt for køerne. Ligesom os mennesker har de brug for at komme i form og bevæge sig. Det er virkelig tydeligt efter Økodag, når de kommer i stald om aftenen. Så er der bare ro. Ligesom når vi mennesker er helt trætte efter en god fodboldkamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køerne er helt oppe at køre

Søren Madsens køer har det ikke bare godt, når de er på græs. De har også fornemme forhold inde i stalden, hvor de sover på sandsenge og har vægge, der kan rulles op og ned. På den måde kan de også få frisk luft i de måneder, hvor de ikke er på græs. Ifølge Søren Madsen kvitterer sunde og glade køer ved at give en masse mælk. Og køerne bliver ekstra glade, når de skal på græs til Økodag.

- Køerne er helt oppe at køre på Økodag, og de giver virkelig udtryk for, at det her bare er fedt. De spæner rundt i tyve minutter, så æder de lidt, og så farer de afsted igen. Det er en fest - også for os på gården. Og selvfølgelig for de 4-6000 gæster, vi plejer at have på dagen, siger Arla-landmanden.

Økodag på Salsbjerggård plejer nemlig at være rigtig godt besøgt med masser af aktiviteter for både store og små. Den lokale idrætsforening plejer at stå for servering af mad, skolen for salg af kaffe og kage, og spejderne laver bål og snobrød. Arla står for forfriskninger, og gæsterne undervises i køer og mælk af gårdens beboere og personale.

- Det er lidt ærgerligt, at vi ikke kan få gæster i år. For det plejer at være rigtig hyggeligt, så jeg glæder mig til, at vi igen kan holde Økodag på normal vis, siger Søren Madsen.

Danskerne har dog mulighed for selv at se køerne springe ud på græsset, når Arla sender live på sociale medier.