Abonnementsartikel

Argentinsk direct-såmaskine klarer både korn, gødning, frø og majs

Den kommer fra Argentina. Direct-såmaskinen Juri er lidt speciel. Den kan nemlig så både korn og gødning i samme arbejdsgang, og så kan den også udstyres med traditionelle majs-aggregater, som vi kender fra egentlige majs-såmaskiner.

Såmaskinen kan også så raps og frø, og den kan så udlæg ud frit på jorden. Niels Andersen, teknisk support hos Horsens Maskiner A/S, fortæller:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er i allerhøjeste grad en combi-såmaskine. Og den egner sig til direkte såning eller til systemer med pløjefri dyrkning. Pløjet jord skal man holde den fra, forklarer Niels Andersen.

Der er 17,5 centimeter mellem hver så-enhed, og da der skal være plads til majs-kasserne, sidder så-enhederne forskudt på to buller. Det tager omkring tre timer at montere majs-kasserne på maskinen, lyder vurderingen fra Niels Andersen.

Forest sidder et profilleret rulleskær, der bryder jorden. Dernæst kommer det dobbelte skiveskær, efterfulgt af to trykruller. Såmaskinen kan dog udstyres med et sæt bredere trykruller, hvis maskinen skal køre i mere løs jord. For der er som udgangspunkt ingen valser eller bærehjul, der holder maskinen fri af jorden.

Gødning og såsæden doseres ud gennem den samme slange, og det er også muligt at fylde hele den to-delte såtank med såsæd. Den rummer plads til 1.800 kg såsæd og 1.000 kg gødning.

Opvarmet luft

Det er først for ganske nylig, Horsens Maskiner begyndte impporten af den argentinske såmaskine. Derfor er der ikke nogle ude at køre i Danmark endnu. Men der er solgt maskiner til Slovakiet og Bulgarien. Det hænger sammen med, at Horsens Maskiner har salget af maskinen i hele Europa på nær Frankrig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I første omgang kommer der to modeller til landet – en model på fire meter og en lidt større model med seks meters arbejdsbredde. Men Niels Andersen har også en ti-meters version i tankerne.

Blandt de lidt specielle ting på så-maskinen er, at luften, der blæser korn og gødning ud i så-skærene, er opvarmet. Varmen kommer fra oliekøleren til den hydraulisk trukne blæser.

- Den annordning sikrer, at gødningen ikke stopper til i maskinen på grund af fugt, vurderer Niels Andersen.

Den argentinske såmaskine er i stand til at lægge 235 kg på hver så-enhed. Så-dybden skal man justere på hver enkel enhed.

- Den primære fordel i maskinen er, at den ligger godt rent prismæssig. Selvom den kommer langvejs fra, får vi til hver maskine et sæt reservedele med, så vi har dele på lager, hvis der skulle opstå et havari.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men udover prisen har maskinen den fordel, at den kan så stort set alle afgrøder i ubearbejdet jord, siger Niels Andersen.