Lyt til artiklen:

Agerskovgruppen: Ingen sanktioner mod kommuner, der fortsætter snyd med spildevand

00:00
Hastighed: ???x
02:54

TV SYD viste i starten af marts foruroligende indslag om spildevandsudledninger i det syd- og sønderjyske område. "Kloak kludder" var overskriften - og med rette!

For det viser sig at være "tåkrummende pinligt", som en naturkonsulent klart og præcist udtrykker det i ét af indslagene. I årevis har hver anden kommune i dette område indberettet forkerte data om overløb til Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gør sig desværre også gældende i resten af Danmark.

Landmand og debattør Knud Jeppesen har ud fra den såkaldte "Puls-database" (PunktUdledningsSystem) studeret "overløbstal" for urenset spildevandsudledning fra kommunerne og opgjort sine fund for hver enkelt kommune.

Det har vist sig, at ingen kommuner har indberettet data uden fejl fra 2014-2018, så ingen har overblikket over det præcise antal udledte kubikmeter urenset spildevand.

Kommunerne og staten har ladet stå til. Kvælstof fosser fra renseanlæg direkte ud i naturen - alt imens de opkræver vandafledningsafgift hos alle danskere for netop at rense spildevandet.

Manglende kontrol gør sig paradoksalt nok ikke gældende overfor landbruget, som reguleres hårdere og hårdere på deres fødevareproduktion. Staten pålægger landbruget at udlægge efterafgrøder i et omfang, som tvinger fødevareproduktionen - kornet - væk fra markerne. Værre kan det ikke blive for os danskere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ganske enkelt urimeligt selvmodsigende, at staten ikke foretager sanktioner mod kommunerne for deres katastrofale forurening af vandmiljøet i årevis, mens landmænd mærker "hammeren falde" i form af bøder første gang ved eksempelvis overskridelse af indberetning af tal.

Med baggrund i dette, rettede Agerskovgruppen i efteråret 2020 henvendelse til Margrethe Auken mhp. at få sagen båret frem for EU-Parlamentet. Auken sidder desuden som koordinator for det såkaldte PETI-udvalg - EU´s institution for borgerklager.

Agerskovgruppen med hjælp af deres advokat Hans Sønderby, specialist i EU-ret, finder klart, at der er tale om traktatbrud ved denne tilsidesættelse af EU-reglerne. Det er overtrædelse af vandrammedirektivet og spildevandsdirektivet, fordi staten ligefrem tilskynder kommunerne og renseanlæg til udledning af spildevand fremfor at stoppe forureningen.

Det danske afgiftssystem er nemlig således sammensat, at udledning af kloakvand fra renseanlæggenes overløbsbygværker er afgiftssfri. Afgiftsystemet tilskynder dermed til præcist det modsatte af, hvad EU medlemsstaterne er forpligtet til ifølge byspildevandsdirektivet:

"Formålet med direktivet er at beskytte mod negative påvirkninger fra ovennævnte spildevandsudledninger".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi danskere bør krumme tæer ad vor egen stat.

I skrivende stund verserer som nævnt både en undersøgelse ved EU-Parlamentet og derudover en retssag ved Østre Landsret.