Lyt til artiklen:

Robotter og droner skal passe de midt- og vestjyske marker i fremtiden

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Abonnementsartikel

Robotterne er på vej ind på de midt- og vestjyske marker. Derfor inviterer Business Region MidtVest landmænd, fiskere og maskinstationsejere til demo og konference i Stauning Lufthavn under Madmødet 2021 fredag d. 28. maj.

Fredag d. 28. maj vil himlen være fyldt med droner over Stauning Lufthavn, og på de omkringliggende marker vil der suse avancerede robotter rundt og rydde ukrudt, sprøjte og slå græs. Formålet er at præsentere de lokale fødevareproducenter og virksomheder for fremtidens maskiner i marken. Det er Business Region MidtVest, der står bag konferencen, og leder Susanne Nors, glæder sig til at samle både landmænd, virksomheder og forskere til en inspirerende dag i Stauning Lufthavn.

- Der er enorme perspektiver i implementeringen af robotter og droner i fremtidens fødevareproduktion. Det kan hjælpe med en langt mere effektiv og præcis drift af markerne, og samtidig bliver produktionen mindre belastende for klimaet. At vi så samtidig har en lufthavn her i Stauning, som vi i samarbejde med er ved at udvikle til et teknologicenter specialiseret i droneflyvning, er jo med til at danne fundamentet for et erhvervseventyr her i Ringkøbing-Skjern Kommune, påpeger Susanne Nors.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de firmaer, som vil demonstrere deres maskiner, er Agrointelli. De producerer robotter, som landmænd kan sætte i marken i stedet for de gængse redskaber.

- Robotter er ikke længere noget som kommer engang i fremtiden, de kører på marken i dag, og vi glæder os til at vise, hvordan de bringer værdi - både for den enkelte landmand og for vores miljø og samfundet, siger direktør i Agrointelli Ole Green.

Hvad kan en landmand bruge droner til?

Mange vil nok undre sig over, hvad en landmand kan bruge en drone til, der hænger 100 meter over markerne? Men svaret er ganske simpelt, hvis man spørger Michael Thorsen, CEO hos Integra Aviation, der producerer de droner, som landmændene fremover skal bruge i deres daglige arbejde på gården.

- Droner og robotter vil være fremtidens landbrugsmaskiner, så landmanden kan bruge tiden på at fokusere på at skabe kvalitetsprodukter. Droner og robotter vil løse mange af landmandens problemer med forurening og tilsyn, da disse kan behandle store mængder af data hurtigt, og f.eks. gøde, bruge ukrudtsmidler og lignende mere præcist end i dag, siger Michael Thorsen og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I fremtiden vil landmanden og hele fødevareindustrien skulle behandle langt flere data indsamlet via droner og robotter. Dette inkluderer også restauranter, hvor vi allerede nu kan se, at de første restauranter anvender robotter, ligesom de første take-away restauranter bruger droner i udbringning af bestillingerne. Vi har kun set starten på den næste industrielle revolution, hvor droner og robotter vil automatisere mange opgaver, som i dag bliver løst manuelt, forklarer Michael Thorsen.

Konferencen 'Robotter til vands, lands og i luften' er en del af Madmødet 2021, der er en tværkommunal fødevarefestival, der skal skabe værdi for områdets fødevarevirksomheder, og skabe øget opmærksomhed på de midt- og vestjyske fødevarer. Alle Madmødets events kan ses på Madmødet.dk.