Lyt til artiklen:

Vidensportal om zinkfri-fodring

00:00
Hastighed: ???x
03:25

De danske svineproducenter står foran en stor opgave, når medicinsk zink skal være udfaset inden juni 2022.

Danish Agro og Vilomix har i fællesskab udviklet siden zinkfri.dk, som har til formål at hjælpe de danske svineproducenter sikkert igennem arbejdet med at udfase den medicinske zink, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to virksomheder leverer i dag færdigfoder og premix til en stor andel af svinebesætningerne. De har dermed et stort ansvar for at udvikle løsninger, der gør skiftet til zinkfri fodring så problemfrit som muligt.

Eksperter

På siden finder man vejledning fra specialisterne i Danish Agro og Vilomix samt fra erfarne svinedyrlæger og andre eksperter.

- Arbejdet med udfasningen af zink er stadig kun sat i gang på et begrænset antal bedrifter. Mange forholder sig afventende for at drage fordel af den læring og erfaring, der opbygges blandt dem, der går forrest. På zinkfri.dk finder man derfor også dagbøger fra stalden, hvor det er muligt at følge udvalgte bedrifters arbejde med omstillingen til zinkfri fodring. Målet med siden er, at der løbende deles viden og erfaringer på tværs af branchen, så alle i sidste ende komme sikkert i mål, forklarer Produktchef i Danish Agro Arne Ringsing.

Når Danish Agro og Vilomix har startet zinkfri.dk, er det fordi virksomhederne dagligt besøger en række bedrifter og har god mulighed for at indsamle viden og erfaring.

- For den enkelte bedrift er der også fordele ved at komme i gang i god tid. Blandt andet giver en rettidig omhu mulighed for at indkøre nye arbejdsgange omkring hygiejne og den daglige management, før man skifter til nye foderblandinger. Anbefalingen fra Danish Agro og Vilomix er, at den enkelte landmand starter med at sammensætte et stærkt hold, der i fællesskab skal arbejde på projektet. Dermed sikrer man sig, at alle arbejder i samme retning og mod det samme mål, forklarer Produktchef i Vilomix, Kristina Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Juni 2022

Baggrunden for, at den medicinske zink ikke længere må anvendes i foderet, er, at EU-Kommissionen i juni 2017 vedtog, at EU-landene inden for fem år skulle stoppe med at bruge zink. Det betyder, at zinken skal være helt ude af foderet, når vi når frem til juni 2022.

Det er miljøhensyn, der ligger bag de nye regler, og der har generelt i branchen været enighed om, at mængden af zink over tid skulle reduceres. I Danish Agro og Vilomix har der været fokus på området gennem en del år.

Eksempelvis var Danish Agro det første grovvareselskab i Danmark, som tilbage i 2017 valgte at teste zinkfri fravænningsfoder i Seges' årlige foderafprøvning. Vilomix har i 2020 opstartet et læringsprojekt sammen med Seges Svineproduktion, hvor formålet er at finde løsninger til hjemmeblandernes udfordringer i arbejdet med at udfase den medicinske zink.

Arbejdet med udvalgte svineproducenter vil ligeledes kunne følges på zinkfri.dk.

Foderet alene løser ikke opgaven med zinkfri fodring. På zinkfri.dk kan man finde vejledning omkring de fire områder, der er essentielle for at komme i mål med en succesfuld fodring uden zink:- Ernæring
- Foderstrategi.
- Management.
- Hygiejne og staldmiljø.