Lyt til artiklen:

Tilskud skal øge biodiversiteten i skovene

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Flere biller og insekter. Det er en del af formålet med to aktuelle tilskudsordninger til skov, der kører lige nu.

Der er en tilskudsordning til privat urørt skov. Den er for skovejeren, der ønsker at øge biodi- versiteten i skoven ved at lade den henfalde naturligt. Eller som vil opnå et tilskud til et skov- areal, som han eller hun ikke ønsker at benyttet til skovdrift mere. Bæredygtig skovdrift er den anden ordning, som dækker over flere muligheder for tilskud. Alle tilskuddene er forbeholdt aktiviteter, som er med til at bevare og fremme biodiversiteten i sko- ven.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Fælles for begge ordninger er, at tilskud skal fremme biodiversiteten, siger natur- og projekt- konsulent Niels Thordal-Christensen fra Agri Nord.

Engangskompensation for ophørt drift

Privat urørt skov er relevant for skovejeren med et skovareal på mindst 1 hektar. Som ud- gangspunkt skal skoven være mindst 30 år gammel, og ordningen gælder kun skov bestående af hjemmehørende arter, som for eksempel eg, bøg og skovfyr.

Ved at udlægge skoven som urørt, bliver skoveejeren kompenseret med en engangskompen- sation. Efterfølgende skal alt drift og udtag af tømmer fra skoven ophøre. Skoven får derfor lov at ligge hen til naturligt henfald.

- Du må selvfølgelig stadig benytte skoven til færdsel og jagt, siger Niels Thordal-Christensen fra Agri Nord.

Kompensationens størrelse er meget individuel. Den bliver vurderet ud fra værdien af tømmer i skoven på nuværende tidspunkt, og den fremtidige de næste 10 år frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jo ældre og desto mere drift der er i skoven, jo større vil kompensationen være.

rich-media-3
Natur- og projekt- konsulent Niels Thordal-Christensen fra Agri Nord. Foto: Agri Nord.

Tilskud til bæredygtig skovdrift

Indenfor ordningen Bæredygtig Skovdrift kan man søge til skovgræsning, ekstensiv skovdrift, træer til naturligt henfald, naturlig vandstand, rydning ag uønsket opvækst og tilskud til særlig indsats for danske, rødlistede arter.

- Det overordnede formål for alle tilskud er en forbedring af biodiversiteten, siger Niels Thor- dal-Christensen.

Han forventer, at der især er mange, der vil interessere sig for skovgræsning. Her gives der tilskud pr. hektar til opsætning af hegn og rydning til hegnslinje.

- Vær her opmærksom på, at det kun er gældende for arealer, hvor det er muligt for helårsaf- græsning. Ordningen er ikke muligt at kombinere med PLG eller andre støtteordninger på nu- værende tidspunkt. Dette bliver forhåbentligt muligt i 2023 med landbrugsreformen, siger han. Agri Nord holder gratis webinar den 8. april fra klokken 15 til 17. Her vil Niels Thordal-Chri- stensen gennemgå de to ordninger.