Lyt til artiklen:

Ellemann opruster til landbrugsforhandlinger

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, var fredag vært ved et frokostmøde med deltagelsen af Venstres formand og næstformand, Jakob Ellemann-Jensen og Stephanie Lose.

Og derefter blev de to toppolitikere fra Venstre præsenteret for konkrete landbrugsfaglige problemstillinger på en lille markvandring hos Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her så de permanent græs og natur, og de så hvordan Søren Søndergaard med pløjefri dyrkning bidrager til klimaløsningen med lagring af kulstof i agerjorden.

rich-media-2
Jakob Ellemann-Jensen (tv) og Stephanie Lose fik set noget af Søren Søndergaards natur og permanente græsarealer. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Undervejs fortalte Søren Søndergaard om de udfordringer, der er med nogle af de politiske forslag, som er i spil, men som kan blive meget alvorlige for dansk landbrug. Han gør blandt andet opmærksom på, at udtagning af jord ikke kun handler om lavbundsjorde, og at udtagning af jord som bidrag til klimaløsningen ikke skal finansieres af landbrugsstøtten, som nogle partier ønsker, men skal betales særskilt over finansloven.

Det handler om mennesker

Jakob Ellemann-Jensen meldte klart ud, at de kommende landbrugsforhandlinger ikke kun må handle om hektarer, kroner, millioner og tons.

rich-media-3
Jakob Ellemann-Jensen frygter en rød aftale om landbruget og vil derfor sætte mange kræfter ind på at undgå det, han kalder en katastrofe. Foto: Rasmus Dalsgaard.

- Det handler om de mennesker, som har en hverdag med at passe deres landbrug, og derfor er det vigtigt at møde dem, som for eksempel i dag, sagde Jakob Ellemann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjede, at han håber, at det efter minksagen er gået op for regeringen, at det er rigtige mennesker, det handler om.

Dagens besøg hos bland andre Søren Søndergaard er dog kun et enkelt element i Venstres forberedelser til landbrugsforhandlingerne.

De seneste dage har partiet således holdt en række webinarer med baglandet, som også medvirker til at skærpe partiets forhandlingsposition.

Udspil holdes tilbage

Jakob Ellemann-Jensen erkender dog, at han ikke tryg ved situationen, blandt andet fordi regeringen endnu ikke har spillet ud med sine tanker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han efterlyser derfor, at regeringen lægger sine planer frem, så det bliver muligt at se, hvad det handler om.

- Jeg er oprigtigt nervøs for udsigten til en rød aftale, og jeg bliver ængstelig, når de ikke vil lægge deres papirer frem, siger han.

Vil undgå katastrofe

De egentlige landbrugsforhandlinger er endnu ikke gået i gang, men siden februar har der været en række temamøder, som har introduceret de emner, det handler om.

- Det er svært stof. Og jeg skylder at sige, at det bliver svære forhandlinger, fordi der er tre svære dagsordener - klima, kvælstof og landbrugsstøtte - i samme forhandlinger, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og bekymringen for et katastrofalt resultat for landbruget er ligefrem så fremtrædende, at det definerer Venstres målsætning i forhandlingerne:

- Vores mål er at undgå en katastrofe, fastslog han.