Lyt til artiklen:

Millioner på vej til plantebaseret kost

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Quinoa, kikærter og linser står på menuen hos flere og flere danskere. Efterspørgslen er stor og potentialet er enormt. Derfor har regeringen og dens støttepartier nu afsat 20 mio. kr. over fire år til at støtte projekter om økologiske, plantebaserede fødevarer.

Fødevareminister Rasmus Prehns ambition er, at Danmark skal være absolut verdensførende de kommende år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hvis Danmark skal indtage en plads som plantebaseret frontløber, er vi nødt til at skabe gode rammer for den plantebaserede fødevareproduktion. De penge, vi nu afsætter, skal hjælpe driftige landmænd med at udvikle, producere og sælge de bedste plantebaserede, økologiske fødevarer, siger fødevareminister Rasmus Prehn og tilføjer:

- Danmark er helt i front på det økologiske område, og det kan vi udnytte til at udvikle de plantebaserede fødevarer. Samspillet er med til at sikre, at der ud over klima også leveres på andre vigtige bæredygtighedsparametre og samfundsgoder.

Alle kan søge

Økologisk landbrug har generelt et lavere kvælstofforbrug end den øvrige produktion og 30 procent flere levende arter på økologiske arealer og tilstødende levesteder er med til at løfte biodiversiteten.

De 20 millioner udmøntes via en særpulje i Fonden for Økologisk Landbrug, som alle kvalificerede ansøgere frit kan søge. Det er tanken, at puljen skal støtte projekter, der styrker f.eks. dyrkningen af de plantebaserede fødevarer, vidensgrundlaget om ernæringen eller eksporten af plantebaserede fødevarer til andre lande.

Bred opbakning

- Klimakrisen medfører at kosten skal omlægges så vi spiser mere plantebaseret kost. Der bliver nu mulighed for at støtte økologiske plantebaserede projekter og sætte mere fart på de fremskridt som allerede sker via Plantebaseret Videnscenter. Jeg tror de økologiske landmænd er klar til at dyrke ærter til de måltider, hvor proteiner fra andet end kød kommer til at fylde langt mere i fremtiden, fortæller Søren Egge Rasmussen, landbrugs- og fødevareordfører for Enhedslisten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her er virkelig stort for mig og SF. For første gang øremærker Danmark fra politisk side midler direkte til plantebaserede indsatser. Og det bliver bestemt ikke sidste gang, hvis vi har noget at skulle have sagt. Plantebaseret økologisk kost er godt for klimaet, miljøet, naturen, biodiversiteten og dyrene, og jeg er så stolt af, at det endelig går den vej, fortæller Carl Valentin, fødevareordfører for Socialistisk Folkeparti.

- Danmark er i dag foran, når det kommer til udviklingen og produktion af plantebaserede fødevarer. Sådan skal det også være i fremtiden. I Socialdemokratiet er vi derfor glade for, at vi nu afsætter en pulje til økologiske, plantebaserede projekter. Det kan være med til at understøtte nye klimavenlige produkter, som økologiske og plantebaserede fødevarer, fortæller Anders Kronborg, fødevareordfører for Socialdemokratiet.

- I Radikale Venstre har vi sat et mål om, at alle offentlige køkkener skal have nedbragt deres co2 med 50 procent i 2030. Det er vigtigt for os, at kommuner og regioner har friheden til selv at finde vejen til målet. Men én ting er sikkert, det kræver efteruddannelse af køkkenpersonalet. Så vi er utroligt glade for denne køkkenomstillingspulje. Det er en stor hjælp til køkkenpersonalerne i mange kommuner, fortæller Kathrine Olldag, fødevareordfører for Radikale Venstre.