Lyt til artiklen:

Debatindlæg: Vise mænd på politisk vildspor

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Abonnementsartikel

Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening, mener, at vismænd bør holde sig fra politisk manipulering og vildledning.

I erhvervstillægget i Jyllands-Posten den 24. marts 2021 skal man finde sig i at læse, at overvismand Carl-Johan Dalgaard politiserer om landbrugets og fødevareindustriens fremtid.

Carl-Johan Dalgaard og nationalbankdirektør Lars Rohde mener, det er på tide, at økonomien tilpasser sig den nye økonomiske virkelighed, og d'herrer har tre hovedområder, som ifølge deres opfattelse har forandret sig under coronapandemien.

• Øget digitalisering og internethandel

• Øget automatisering i industrien

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

• Grøn omstilling koster jobs i landbruget

De to første punkter kan let forstås ud fra den dagligdag, vi allerede har bevæget os ind i med internethandel, hjemmearbejdspladser m.m.

Det tredje punkt; At grøn omstilling af landbruget vil komme til at koste i omegnen af 25.000 jobs. Men hvorfor nu det, vil jeg gerne højt og rungende spørge de to højest-placerede økonomer.

Det ligner et postulat, som den overvise Carl-Johan Dalgård har udtænkt, fordi han allerede indregner den for landbruget ødelæggende CO2 afgift, han selv har været med til at foreslå i vismandsrapporten "Økonomi og Miljø" fra 9. marts 2021.

Men er det ikke at komme lidt for langt frem i skoene som overvismand. Carl-Johan Dalgaard gør sig skyldig i politisk manipulering og vildledning, når han tillader sig at indregne forslag fra egen vismandsrapport i fremtidige politiske beslutninger i artiklen.

Det burde en vismand holde sig for god til. Landbruget er i fuld gang med selv at finde veje til grøn omstilling og dermed at leve op til klimamålene, uden at det skal gå ud over produktion og arbejdspladser. Men indføres den foreslåede helt tåbelige CO2-afgift på landbrug, får han givet ret. En dansk CO2-afgift vil presse fødevareproduktionen til andre lande. Det vil være langt mindre klimavenligt og i sidste ende skade klimaet.

Dansk landbrug og fødevareproduktion er verdensførende på klima, og det er værd at udvikle i stedet for afvikle. Det burde overvismanden vide og kommunikere videre til regeringen.