Lyt til artiklen:

BL: Det positive landbrugs-klimaregnskab

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Når landmanden dyrker sine afgrøder, opsamles CO2. Når disse afgrøder forbruges ude i verden, udledes denne CO2 bl.a. i form af prutter og bøvser.

I klimaregnskabet tilskrives hele denne CO2-udledning landbruget. Det er den udledning, de miljøøkonomiske vismænd nu vil have afgiftsbelagt. Mens danske landmænds opsamling af CO2 ikke medregnes - og heller ikke godskrives afgiften. Klimaregnskabet er på den måde helt tosset. Lad mig komme med nogle eksempler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når danske forbrugere spiser dansk oksekød og drikker dansk mælk dertil, belaster det dansk landbrugs CO2-regnskab.

Hvis den danske forbruger derimod spiser argentinsk oksekød og drikker god fransk rødvin til, påvirker det ikke det danske klimaregnskab.

Når skovens træer gror og opsamler CO2, regnes det som et plus i klimaregnskabet.

Når markens afgrøder gror og opsamler tilsvarende eller mere CO2, tælles det ikke med i klimaregnskabet.

Når en god kornmark opsamler omkring 16 tons pr. ha, regnes det således ikke med i regnskabet. Klimaregnskabet appellerer til grotesk, nationalt snæversyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Misvisende minus i regnskabet

Når vi importerer, er det et plus for klimaregnskabet. Det berører således ikke klimaregnskabet i Danmark, at vi bruger så mange kinesiske mobiltelefoner. Det belaster bare i Kina.

Når vi eksporterer, er det et minus i klimaregnskabet. Derfor er dansk landbrug en stor klimabelastning, fordi vi producerer mad til 4-5 gange flere, end vi er.

Vi er mange, der gerne spiser danske fødevarer for sundhedens og valutaregnskabets skyld - men for klimaregnskabet er det nu bedst med en stor sydamerikansk steak og masser af god udenlandsk rødvin. Giver det mening?

Nej, vel? Men sådan er det ikke desto mindre, at politikerne har accepteret at regne, og som de vise mænd nu vil afgiftsbelægge.

Se dog på, hvor CO2 optages

Det må være helt klart: Klimaregnskabet skal afspejle virkeligheden. Der, hvor CO2 optages, skal det godskrives. Der, hvor CO2 udledes, skal det bonne ud med et minus. Og afgifter skal pålægges rigtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Først da vil vi få et retvisende regnskab. Og så kan politikerne komme videre med forståelige og virkelighedsnære regnskaber, som vi andre kan producere endnu mere klimamæssigt efter.