Lyt til artiklen:

Sandvasker modtager EU`s Miljøpris 2020

00:00
Hastighed: ???x
03:04

Abonnementsartikel

Ved at modtage den mest prestigefyldte priskonkurrence i EU-regi, når Stjernholm A/S ny historisk milepæl.

Stjernholms Sandvasker til Landbrugs og Biogas sektoren, har modtaget EU´s miljøpris for Bæredygtige Produkter og Services, skriver Stjernholm i en pressemeddelelse.

Siden 1987 har IDA, i samarbejde med EU og Miljø- & Fødevareministeriet uddelt priser for miljøforbedring til virksomheder m.v., der har foretaget påskønnelsesværdige initiativer på miljøområdet. Den danske bedømmelseskomité uddelte i år priser for miljøforbedringstiltag indenfor kategorierne Bæredygtige Produkter og Services, Miljømanagement og Bæredygtige Processer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På grund af Covid-19 restriktioner blev prisoverrækkelsen denne gang afholdt virtuelt. Ved prisoverrækkelsen blev de vindende projekter præsenteret, og bedømmelseskomiteen begrundede pristildelingen.

Priskonkurrencen, der er den mest prestigefyldte miljøpris i EU-regi, har to niveauer, herunder nationale prisuddelinger og en efterfølgende konkurrence på europæisk niveau. I Stjernholm ser vi nu forventningsfuldt frem til det videre forløb.

- Vi havde ikke forestillet os, da vi tilbage i 2009, stod med håndmikser og køkkenskåle på vores gamle adresse i Ringkøbing, og lavede test med kvæggylle, at vi godt ti år senere skulle stå med et høj kvalitets produkt til separation af sand og gylle, siger direktør Kaj Stjernholm.

Separation af gylle og sand

- Rejsen har bestemt ikke været uden omkostninger. Oprindeligt havde vi den opfattelse, at det var en smal sag at arbejde med separation af gylle og sand. Men det skulle dog hurtigt vise sig, at blive noget mere kompliceret end først antaget, siger han.

Udviklingen af sandvaskeren, har kostet Stjernholm mange ressourcer. Så mange, at den på et tidspunkt var ved at koste Stjernholm livet. Test og videreudvikling af produktet medførte store ekstra omkostninger, og samtidig overbelastede processen vores dygtige medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu står vi med et færdig udviklet kvalitetsprodukt - tilpasset vores kerneforretning, levering af miljørigtige løsninger til vores kunder, der gavner og forbedrer miljøet, Kaj Stjernholm.

Dette ser vi, kan styrke virksomhedens eksistensberettigelse fremadrettet, og kundernes bæredygtighed, ikke kun i Danmark, men også på udenlandske markeder.

Sandvaskeren kører nu i stabil drift. Separationsgraden er høj, også med det helt fine sand fra 0,1 mm. Landmanden kan aflevere gyllen til Biogasanlæg, og det vaskede sand er så rent, at det kan genbruges om og om igen. Det passer ind i mælkeproducentens agenda, fordi det gavner køernes velfærd.

Det passer ligeledes godt ind i FN´s verdensmål, om bæredygtig udvikling, reduktion af CO2 og cirkulær økonomi.

- Hos Stjernholm A/S er vi stolte og ydmyge over, at have modtaget EU prisen. Med den voksende interesse for sandvaskeren, både nationalt og internationalt, ser vi nye vækstmuligheder. Vi ser fortsat frem til samarbejde med værdi, der gavner miljøet, siger Kaj Stjernholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen