Lyt til artiklen:

125 år med A.P. Jørgensen service i Ribe

00:00
Hastighed: ???x
06:50

A.P. Jørgensen er en af Danmarks ældste maskinforretninger, da den kan dateres tilbage til 1896, hvor Anders Th. Jørgensen startede smedje i Bøel ved Gørding. Senere flyttede han smedjen til Grønnegade, og da lokalerne blev for små, købte han smedjen i Nygade.

Smedjen i Nygade blev drevet som vogn- og beslagssmedje frem til 1926, hvor sønnen A.P. Jørgensen købte forretningen. Da mekaniseringen af landbruget begyndte, så A.P. Jørgensen mulighed for at starte som maskinforhandler, hvilket han gjorde på Tøndervej i Ribe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Sådan så Plantagevej 12 ud i 1954, da A.P. Jørgensen købte den. Foto: Uffe S. Kristensen.

I 1954 købte A.P. Jørgensen Plantagevej 12 i Ribe, og her ligger forretningen den dag i dag. Der er gennem årene foretaget udvidelser på Plantagevej 12 i 1995, 2002, 2008 og senest i 2021, og man råder nu over mere end 7200 kvadratmeter, plus værkstedet på Industrivej 21, der tager sig af ophug og salg af brugte reservedele.

Niels Jørgen Jørgensen, også kaldet NIK, der er søn af A.P. Jørgensen, købte maskinforretningen i 1966. Han valgte at dele forretningen op i to, så der nu var en maskinfabrik og en maskinforhandler. I 1966 var der forhandling af IH, der senere blev til Case IH. Senere kom Claas også til produktprogrammet.

NIK drev forretningen frem til sin død i 2000, hvor hans kone Ellen Jørgensen tog over og drev forretningen videre. I 2018 blev virksomheden købt af Danish Agro, der ansatte Jim Thygesen som direktør. Ellen hjalp til i 2018 med overdragelsen for, at det skulle blive et naturligt generationsskifte, og at virksomheden beholdte den kendte standard med høj service og rettidig omhu.

Frem til 2005 var Case IH og Claas importeret af LMB Danmark. Da CNH overtog importen af Case IH i 2005, skulle alle de forretninger, der forhandlede begge mærker, vælge hvilket mærke, de vil beholde. A.P. Jørgensen valgte at beholde Claas-maskinerne.

rich-media-3
Billedet her er fra 2008, imens det nye store værksted var under opbygning. Læg mærke til at stuehus og værkstedet stadig var i brug, hvilket det også er den dag i dag. Foto: Uffe S. Kristensen.

Danish Agro med A.P. Jørgensen-sjæl

I 2016 købte Danish Agro importselskabet LMB Danmark, og navnet blev ændret til Danish Agro Machinery. Danish Agro tilbød også at købe de Claas-maskinforretninger, der kunne have interesse i, at Danish Agro skulle sikre generationsskiftet med kontinuitet og stabilitet som konsekvens for medarbejdere og landbruget. Det førte til, at syv Claas maskinforretninger blev helt eller delvist købt af Danish Agro, heriblandt A.P. Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danish Agro sidder med bestyrelsesformand Jens Skifter for bordenden, men går ikke ind og blander sig i den daglige drift, det ansvar ligger hos direktøren i den enkelte forretning. Det er meget vigtigt for mig at fortælle, at selvom vi er ejet af en kæmpe koncern, så er det stadig os, der bestemmer over vores hverdag, fortæller Jim Thygesen, Direktør for A.P. Jørgensen.

- Og det blev eksempelvis også ved overtagelsen aftalt, hvordan vores 125 års jubilæum skal fejres.

rich-media-5
Logoet på facaden er for nyligt blevet skiftet. Selvom A.P. Jørgensen er eget af Danish Agro, er navnet og sjælen i forretningen stadig A.P. Jørgensen. Foto: Uffe S. Kristensen.

"A.P. Jørgensen"-skiltet på facaden, der er i samme design som Danish Agros logo, underbygger Jim Thygesens forklaring. Virksomhedens struktur, strategi og gode service er, som den altid har været.

- At have Danish Agro som ejer af denne forretning og flere andre giver tværtimod en række fordele. For eksempel er der nu ansat en mand hos importøren i Fredericia, der hjælper os med at sælge brugte maskiner til eksport. Derudover er der salgs- og servicesupport, som står for uddannelser omkring salg, service og reservedele hos importøren, som gør, at vi er i ret tæt dialog med fabrikken igennem dem, fortæller Jim Thygesen.

Danish Agro importerer også Bednar jordbearbejdningsredskaber, Fliegl vogne og Spearhead brakpudsere. Bednar er nyt for A.P. Jørgensen, og de ser frem til at få nogle af disse maskiner ud at køre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover har A.P. Jørgensen salg af Lemken, Amazone, Schäffer, Köckerling, Kverneland, Kongskilde, Dal-Bo, Bredal, VM Dina og Greentec, samt Servicepartner for Samson Agrolize.

Orden og god service

A.P. Jørgensen har idag 45 ansatte i Ribe, 27 af dem er beskæftiget på henholdsvis traktor-, høst- eller redskabsværkstedet. Man har valgt at dele værkstederne op i disse kategorier for at specialisere og dygtiggøre mekanikerne. Alle mekanikerne hos A.P. Jørgensen skal have to specialer, så man dermed opnår en stor volumen af viden, og der er mulighed for at flytte mekanikere på tværs af afdelingerne.

Der er otte landbrugsmaskinmekanikerlærlinge hos A.P. Jørgensen, og de gennemgår en nøje planlagt ordensopdragelse i deres læretid.

- Det er en vigtig del af vores kultur og væremåde, så derfor lærer de lige fra dag ét, hvad der skal til for, at tingene kører, og hvordan der holdes orden i biler og på værkstedet, fortæller Jim Thygesen.

- Hos os er det lærlinge, der sørger for at, der bliver ryddet op og holdt orden i værktøjet på værkstedet. Vi vil have, at der er orden i alt, hvad vi rører ved, det ser bedst ud overfor kunderne, og det sparer os også for mange udgifter, når for eksempel noget bliver væk, fortsætter Jim Thygesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos A.P. Jørgensen er der ikke en fast bemanding af de i alt 10 servicebiler. Det betyder, at bilen skal afleveres opryddet, og eventuelle reservedele, der er brugt på opgaven, skal i bilen igen, hver gang en opgave er udført.

Fremtidssikre løsninger

Hver gang, man igennem årene har lavet udvidelser på Plantagevej 12, er der tænkt i fremtidssikre løsninger.

For eksempel da man udvidede i 2014 og blandt andet fik et meget større lager, valgte man at investere i to lagerrobotter, med tilsammen 40.000 varenumre.

rich-media-8
Ved udvidelsen i 1995 blev der installeret to lagerrobotter, selvom én kunne dække behovet dengang. Idag er de ialt 40.000 varenumre i robotterne meget passende til virksomhedens størrelse. Foto: Uffe S. Kristensen.

- Én robot havde været nok da udvidelsen stod færdig, men nu 25 år senere er det guld værd, at der er to installeret, siger Jim Thygesen.

Udstillingshallen, der er opført i 2002, har ændret funktion til lager og multirum. I og med, at det er en en gammel udstilling, er der højt nok til loftet til at få maskiner indendøre til for eksempel brugerkursus eller gennemgang sammen med en kunde. Ellers kan lokalet bruges til at væld af andre formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu er en tilbygning på 289 kvadratmeter ved at blive færdiggjort, der indeholder blandt andet frokostrum, omklædning og bad. Frokostrummet er beregnet til at kunne rumme 60 personer, så også her er der tænkt langt ud i fremtiden.

rich-media-10
Tilbygningen med personalefaciliteter skal stå færdig den 26. februar. Foto: Uffe S. Kristensen.

Jubilæet skal fejres

På grund af corona-restriktioner kan 125 års jubilæet ikke fejres på dagen, ihvertfald ikke sådan som man ønsker at gøre det.

Jubilæumsdagen den 26. februar bliver markeret internt i virksomheden, og så bliver der holdt en større fest, når restriktionerne er ophørt.

Indtil videre må jubilæet fejres med en række jubilæumstilbud.