Automatisk oplæsning:

Østjysk Landboforening: Bankerne skal se en fremtid i dansk kvægbrug

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Østjysk Landboforening vil have bankerne til at se kvægbrug i et bedre lys.

Der skal gøres noget for at fremme bankernes syn på kvægbrug. Det skriver Østjysk Landboforening i en pressemeddelelse.

- Vi er nødt til at gøre en indsats for, at Finanstilsynet og bankerne kommer til at se mere lyst på dansk kvægbrug. Det er et stort problem, at vores produktionsapparat ikke bliver vurderet til at være noget værd, når det nærmer sig 20 år. Uden egenkapital kan kvæg- og mælkeproducenter ikke låne penge til at fremtidssikre deres stalde for at leve op til reglerne i loven om hold af kvæg. Det kan betyde, at landmænd med en fornuftig indtjening må dreje nøglen om, forklarer næstformand i Østjysk Landboforening, Peter Søgård Mortensen, som også er kandidat til L&F Kvægs bestyrelse.

- Det er en kedelig tendens, for den finansielle sektor skulle jo gerne være med til at udvikle dansk kvægbrug - ikke afvikle det. Det er vi nødt til at få gjort noget ved, understreger han.

Det skal være muligt at investere

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I løbet af de kommende år stilles der en række krav til klima- og velfærdstiltag som bedre kælvningsfaciliteter og større sygebokse. Det er ikke alle ældre stalde, der lever op til det. Som landmand er du nødt til at investere for at følge med tiden og leve op til lovgivningen.

- Det koster penge at investere i klima og opgradere en stald, så den lever op til de krav, der stilles i dag. En kostald med mange år på bagen er vurderet til at være ingenting værd, og derfor kan det være svært at byde ind med de 25% i egenkapital, som bankerne kræver, for at du kan låne penge. Det er et problem, at fuldt funktionsdygtige stalde bliver vurderet så hårdt. En stald uden køer er intet værd, uanset om den er ny eller gammel, understreger Peter Søgård Mortensen.

- Vi kan lave alle de klima- og velfærdstiltag, der skal til, men det kræver, at vi kan låne penge til investeringerne. Ellers kan vi ikke leve op til det, vi skal og gerne vil. Jeg vil arbejde for, at vi får vores landspolitikere i tale, så vi kan gå en fornuftig fremtid i møde og sammen udvikle dansk kvægbrug i stedet for at afvikle det, slutter han.