Lyt til artiklen:

Vejle-Fredericia Landboforening investerer i natur og biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Vejle-Fredericia Landboforening har afsat 120.000 kroner til natur og biodiversitet. Beløbet skal hjælpe foreningens medlemmer med at forstå naturen på deres ejendomme og kaste lys over, hvordan de bedst muligt udvikler og tager hånd om den. Foreningen betaler 60 % af et naturtjek til de første 20 medlemmer, der er med på tiltaget. Fem medlemmer har allerede meldt sig.

Det skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som forening vil vi gerne tage et ansvar og hjælpe vores medlemmer, så de bliver skarpere på, hvad der er det rigtige at gøre for naturen og biodiversiteten på netop deres bedrift. Ved et naturtjek kommer en naturplejekonsulent ud på bedriften og viser, hvor de vilde arter af dyr, planter og svampe har mulighed for at leve. Oftest er det ikke de store forkromede løsninger, der skal til. Små tiltag kan virkelig gøre en stor forskel, understreger formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort.

Lad det rode

Rod i naturen er et af nøgleordene til at styrke biodiversiteten. Jo mere naturen roder og går sin egen gang, jo bedre forhold har padder, insekter og svampe.

- Vi skal bruge tiden på at nyde naturen, ikke rydde den. Det er en god tommelfingerregel. Som landmand er du vant til at rydde op efter dig. Det skal du ikke, hvis du vil pleje naturen. Du skal lade de væltede træer blive liggende i stedet for at fjerne dem. Du skal skubbe grenene tilbage i hegnet, når du har klippet det. Og du skal lade bunkerne med store sten ligge i kanten af marken. Vi skal vænne os til, at rod er godt. Det er nyt for os, forklarer formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort.

Vi skal se potentialet

Målet med et naturtjek er at finde løsninger på den enkelte bedrift, så natur, økonomi og landbrug går op i en højere enhed.

- Natur og biodiversitet er på dagsordenen, og et naturtjek er en rigtig god måde at se potentialet på din egen jord. Hvad er det for en natur, der er, og hvor kan der være levesteder for dyr, planter og svampe i landskabet. Vi skal passe på naturen og styrke biodiversiteten, samtidig med at vi dyrker vores jord. Med et naturtjek bliver det tydeligere for os, hvad der skal til, slutter Nis Hjort.