Lyt til artiklen:

Professor om mink-skandalen: Hverken erhvervet eller dyrlægerne var nok inddraget i processen

00:00
Hastighed: ???x
01:39

Dansk Veterinærtidsskrift bringer i februar et interview med professor Lars E. Larsen, som vurderer, at man godt kunne have beholdt 'et par millioner mink på landsplan", og fra Den Danske Dyrlægeforenings formand, Hanne Knude Palshof, lyder det, at hvis dyrlægerne var taget med på råd, var det næppe gået så galt, som det gik.

-.... Der var tale om en sundhedspolitisk, ikke en veterinærfaglig vurdering. Men når man vil lukke et helt erhverv ned, så må vi med rimelighed kunne forvente, at det faglige grundlag er på plads. Det var det ikke, skulle det vise sig. En stor del af risikovurderingen var baseret på formodninger. Jeg mener, at vi sandsynligvis godt kunne have reddet minkavlen i Danmark og stadigvæk have taget hånd om smitterisikoen for mennesker, fortæller Hanne Knude Palshof i interviewet i Dansk Veterinærtidsskrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra professor Lars E. Larsen er der også skarp kritik til håndteringen af mink-skandalen, og specielt kritiserer han den manglende inddragelse af fagpersoner på mink-området.

- Det er nemt at være bagklog, men vi skulle jo gerne lære noget af det her. Og her lærte vi så nogle måder ikke at gøre det på. Mink-forløbet viser, hvor vigtigt det er, at man i god tid, og helt i overensstemmelse med dansk tradition, sætter sig rundt omkring et bord og laver en beredskabsplan. Det er tydeligt, at hverken erhvervet eller veterinærerne var nok inddraget i processen. De to parter var vel de nærmeste til at sige noget fornuftigt om, hvad der var praktisk muligt, og hvilken reel risiko man løb, siger professor Lars E. Larsen til Dansk Veterinærtidsskrift.