Lyt til artiklen:

Alternativ til østeuropæiske landbrugspraktikanter: Spaniere vil til Danmark

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Det midlertidige stop for indrejse af nye landbrugspraktikanter fra lande som Ukraine er en stor udfordring for de mange landbrug, som er afhængige af udenlandsk arbejdskraft.

Men vikarbureauet Eurojob Denmark i Skjern har et alternativ klar i Sydeuropa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver bureauet i en pressemeddelelse.

- Vi har i de seneste måneder oplevet en kraftig tilstrømning fra Spanien. Der er rigtigt mange unge spaniere, der søger efter et job og en oplevelse i udlandet, men som også er interesseret i at lære mere om landbrug. Det gælder både svin og kvæg, og flere af dem har allerede erfaringer fra svineproduktion i hjemlandet, siger Lars Tobler.

Smågriseproduktionen Eskelund Multisite på Falster med 1000 årssøer har hidtil været drevet med fem østeuropæiske medarbejdere i staldene, men har med Eurojobs medvirken nu to unge spaniere ansat.

- De er glade unge, der arbejder godt. Og kommunikationen er fin, siger Gabriela Augusta Ursan, der er daglig leder på Eskelund.

Samarbejde med landbrugsskole

EU-borgere er ikke omfattet af det stop for udenlandske landbrugspraktikanter, som regeringen har iværksat for at begrænse coronasmitte over landegrænserne, men de unge spaniere kommer også til Danmark på andre betingelser end praktikanter fra Ukraine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er andre problemer end corona med praktikantordningen, og da de unge mennesker gerne vil have noget viden om dansk landbrug, har vi lavet en aftale med Grindsted Landbrugsskole, hvor de kan få en toårig uddannelse som landbrugsassistent. Heraf er langt størstedelen af tiden i stalden som praktikant på et landbrug, siger Lars Tobler.

Han forklarer, at papirarbejdet omkring en spansk elevaftale også er lettere end praktikantordningen med unge fra ikke-EU-lande. Der skal blot være en elevkontrakt med et landbrug og en negativ coronatest ved indrejse.

Kommende driftsledere

Grindsted Landbrugsskole har i flere år haft en international linje, hvor mesterlæreuddannelsen til landbrugsassistent foregår på engelsk og i et tæt samarbejde mellem elev, skole og landbrug.

- Vi har især haft mange rumænere, men tilgangen derfra er faldende, så vi er bestemt også interesseret i at få spaniere til landet. Vi ved, at dansk landbrug har et godt ry i Spanien, og den første landmand har da også allerede ringet for at spørge ind til uddannelsen i forbindelse med ansættelsen af en spanier, siger Gitte Mikkelsen, udlandskoordinator på Grindsted Landbrugsskole.

Skolen følger løbende op med blandt andet besøg på landbruget, hvor eleven gennemfører en praktisk prøve, der i sidste ende fører til et eksamensbevis som uddannet landbrugsassistent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det betyder, at vi også bagefter har en god kontakt og ofte hjælper dem videre til et andet job i dansk landbrug. Vi ved jo, at især svinebruget har brug for driftsledere, siger Gitte Mikkelsen.