Lyt til artiklen:

Fødevarestyrelsens veterinære rejsehold brugte ikke godkendte markeringsfarver

00:00
Hastighed: ???x
03:30

Abonnementsartikel

Svineproducent Hans Henrik Winther Nielsen frygter at flere grise ikke kan blive slagtet hos Danish Crown efter dyrlæger fra Fødevarestyrelsens veterinære rejsehold har benyttet ikke godkendte markeringsfarver i forbindelse med et kontrolbesøg.

Nogle dage efter landmand Hans Henrik Winther Nielsen havde haft besøg af Fødevarestyrelsens veterinære rejsehold til en kontrol den 3. februar undrede han og de ansatte på gården sig over, at farven kontrollørerne havde påført nogle af grisene ikke forsvandt i løbet af et par dage, hvilket plejer at være tilfældet med de godkendte grise-farver, som benyttes på svineproducentens tre gårde ved Storvorde.

Hans Henrik Winther Nielsen fandt efterfølgende en spraydåse med rød grise-farve, som blev efterladt på gården efter kontrollen, og han blev meget overrasket over at finde ud af, at kontrollørerne har benyttet grisefarver, der ikke er godkendt i forhold til de certificeringer han leverer grise i forhold til, under kontrollen.

- Den mærkefarve, vi bruger, den er væk efter et par dage. Så finder vi den dåse, som de har brugt. Den er fra 2011 - den er ikke godkendt til at måtte bruges i besætninger, lyder det fra Hans Henrik Winther Nielsen, som nu frygter, at han ikke kan få lov til at levere de markerede grise til slagteriet.

Helt så galt mener Niels-Peder Nielsen, chefkonsulent i sektorsupport for svineproduktion ved Seges nu næppe det går.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Som en del af DANISH konceptet, så må der kun bruges fødevaregodkendte mærkespray, FDA-godkendt, når der mærkes grise. Det er et branchekrav som skal efterleves, siger Niels-Peder Nielsen som opfordrer til straks at kassere den efterladte farvespray.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at Fødevarestyrelsen bringer ikke fødevaregodkendt mærkespray ind i besætningen supplerer Niels-Peder Nielsen og fortsætter:

- Det må ikke ske, og jeg kan kun opfordre til at Fødevarestyrelsen bruger de mærkefarver, der er i besætningen og afvise det, hvis Fødevarestyrelsen vil tage ikke fødevaregodkendt mærkespray med ind i besætningen, lyder det fra Niels-Peder Nielsen.

Findes de ikke tilladte markeringsfarver i besætningen under en DANISH-kontrol, så får man ifølge Niels-Peder Nielsen en bemærkning i kontrolrapporten , og er der gentagelse ved næste kontrolbesøg, så kan man få en sanktion med opfølgning.

Beviserne sikret
Svinebonden frygter i værste fald, at han kan miste indtægten for de malede grise og at hans UK-tillæg det også kan forsvinde, på grund af brugen af de ikke tilladte farver Fødevarestyrelsens veterinære rejsehold har benyttet, og derfor klager han nu over brugen af den problematiske grise-farve, der udover ikke at være godkendt også var langt over sidste anvendelsesdato.

- Lige i øjeblikket sidder jeg og skriver en klage over at de har gjort det til klagesystemet. Og farve-flasken, den har vi pakket ind i en pose, så der kan tages fingeraftryk af den, hvis det kommer dertil, siger svinebonden om det sikrede bevis, før han fortsætter:

- Det er jo en af de ting, de sikkert selv kunne have fundet på at kontrollere ude hos mig. Jeg kunne sikkert falde for kontrollen næste gang, hvis den lå her hos mig. Det skriger til himlen, den kontrol vi er udsat for, fortæller Hans Henrik Winther Nielsen til Maskinbladet.

Hans Henrik Winther Nielsen er overbevist om, at Fødevarestyrelsens veterinære rejsehold også benyttede samme problematiske markeringsfarve ved sidste kontrol tilbage i august måned. Her lagde han og personalet også mærke til, at farven blev siddende på grisene længe efter besøget.

Dengang bad han en medarbejder om straks at smide dåsen med markeringsfarve ud, hvilket også er den fremgangsmåde Seges altså anbefaler - men denne gang er den gemt som bevis for, at kontrollen med danske landbrug er kommet ud af kontrol.