Lyt til artiklen:

Økologisk Landsforening søger grønne SoMe-hajer

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Fra klassekammerater til klassekammerater. Det er kernen i et nyt projekt om generationsskifte i landbruget, som Økologisk Landsforening (ØL) igangsætter, og her håber foreningen, at landmændene vil hjælpe projektet i gang.

ØL har i forvejen i flere år arbejdet for at styrke rekrutteringen til landbrugserhvervet samt lette generationsskiftet i landbruget ved at rådgive de unge, men som noget nyt vil foreningen i 2021 give de landbrugsstuderende en platform til selv formidle om livet på gården og uddannelsesstedet til de andre studerende, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse vil foreningen finde fire såkaldte "grønne influencers", som via en profil på de sociale medier - hvilket eller hvilke er endnu ikke afgjort - skal beskrive deres hverdag i billeder, lyd og tekst til deres følgere. Foreningen håber derfor, at landmænd, som har studerende i praktik, kan hjælpe med at finde gode kandidater til projektet og opfordre dem til at deltage.

- Vi har jo allerede givet undervisning på skolerne, og nu vil vi så prøve at få dem til at kommunikere fra kammerat til kammerat og få dem til at vise hinanden, hvad det er, de laver, når de f.eks. er i praktik på en gård. Vi søger eleven, der er i praktik på et spændende landbrug/gartneri eller er godt i gang på skolen og kan skrive noget fornuftigt om det og tage nogle gode billeder, forklarer projektleder Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening.

Tiltrække elever

Han nævner, at tiltaget også er til gavn for landmanden selv, da det giver mulighed for at få fremvist landbruget og dermed tiltrække andre elever i fremtiden og potentielle kunder, det giver den nuværende praktikant et fagligt løft og så bidrager det ikke mindst til rekruttering til erhvervet til gavn for generationsskiftet.

Der er ikke sat et mål for, hvor mange følgere de fire kandidater skal nå op på - det vigtigste er, at det er de "rigtige" følgere, altså andre studerende inden for samme felt.

Jens Peter Hermansen håber, at det ender med et godt "miks" af studerende, som kan inspirere hinanden, men han går samtidig med et lille håb om, at økologiinteresserede studerende vil være med, så de kan inspirere andre til at vælge den økologiske vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Hvis man kigger rundt i klasserne, afspejler de resten af landbruget: cirka 10 procent af dansk landbrug er økologisk, og det er nogenlunde samme andel af de studerende, som vælger den økologiske levevej. Det tal skal løftes, hvis landbruget skal være 30 pct. økologisk i 2030," forklarer han med henvisning til ØL's ambition om 30 procent økologi i 2030.

Jens Peter Hermansen håber desuden, at projektet hjælper med at skabe en bedre forståelse for, hvad landbrugselever går og laver, og hvad uddannelsen handler om.

Planen er at bruge februar på at modtage ansøgninger fra interesserede og så udvælge kandidaterne, som fra 1. marts og fire-seks måneder frem skal levere indhold løbende til SoMe-kanalen. De udvalgte vil undervejs deltage i faglige arrangementer, en studietur til udlandet samt modtage et månedligt honorar for deres arbejde.

Initiativet er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug.