Emil Høgh har efterhånden overtaget den daglige drift i faderens maskinhandel, og er allerede godt i gang - I 2020 solgte han over 300 traktorer, og dertil kommer gummigede, mejetærskere og mindre redskaber.

I det vesthimmerlandske - nær byen Aalestrup - ligger Thorup. Et område, hvor der er langt flere traktorer, end der er indbyggere.

Forklaringen ligger i Thorup Maskinhandel, som Lasse Høgh grundlagde tilbage i 1998, men som sønnen Emil Høgh mere eller mindre kører i dag, hvor salg og køb af primært brugte traktorer udelukkende foretages af Emil, mens faderen Lasse passer sit hobbylandbrug.

- 2020 var det bedste år i forretningens historie. Jeg endte næsten med at sælge én traktor om dagen. Det blev til 334 traktorer total set, og dertil skal så lægges 29 gummigede, 21 mejetærskere og diverse redskaber til frontlæsser og gummigede samt en mindre del afpudsere, fortæller Emil Høgh.

rich-media-1
Emil Høgh er 24 år gammel, og står på springbrættet til at overtage faderens forretning: Thorup Maskinhandel. Foto: Morten Damsgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Som far som søn

Lasse Høgh lagde grundstenene til Thorup Maskinhandel allerede som 16 årig, hvor han begyndte at købe og sælge traktorer i sin fritid.

Det greb mere og mere om sig, og på et tidspunkt solgte han 150 traktorer om året - vel at mærke i sin fritid, hvor han var smed på en fabrik i Hobro om natten, og traktorsælger om dagen. I 1999 grundlægger han Thorup Maskinhandel, og i 2004 stoppede han helt som smed, for at koncentrere sig om maskinhandler-forretningen, som langsomt voksede. I dag er der otte mand ansat, fortæller Emil Høgh.

Emil er uddannet landbrugsmaskinmekaniker hos Almas, mens den sidste del af læreperioden foregik hos Thorup Maskinhandel.

- Jeg begyndte faktisk også som 16 årig med maskinhandler-branchen, hvor jeg købte en Claas Dominator 76, som jeg solgte videre. Det første år solgte jeg 15 mejetærskere, og sammen med min far fandt vi ud af, at det passede fint, hvis han koncentrerede sig om traktorer, mens jeg koncentrerede mig om mejetærskere.

- Jeg var også ude og køre maskinstation i et år efter min læretid, men maskinhandler-jobbet begyndte at fylde mere og mere, så i 2017 kom jeg hjem i maskinforretningen på fuld tid.

I dag er Emil Høgh 24 år gammel, og allerede en erfaren maskinhandler, og et kendt ansigt i branchen.

rich-media-2
Thorup Maskinhandels lastbil er klar med endnu to brugte solgte traktorer. Foto: Emil Høgh.

Samarbejder med andre

Alle solgte traktorer fra Thorup Maskinhandel er brugte traktorer - nogle ældre end andre, men fælles for de fleste er, at de kommer fra andre danske maskinforretninger.

- Vi har et utrolig godt samarbejde med vores kollegaer i branchen, og vi aftager ofte brugte traktorer fra mange forretninger, hvis der eksempelvis er tale om et konkurrerende mærke, der bliver indbyttet i den enkelte forretning.

Hos Thorup Maskinhandel råder man selv over to klargøringsfolk og to mekanikere på eget værksted.

- Værkstedsopgaverne er typisk eftermontering af udstyr, såsom frontlæsser eller lignende, men der er som regel også altid et eller andet, der skal repareres på en brugt traktor. Jeg plejer at sige, at en brugt traktor altid fejler et eller andet, der er bare forskel på, hvor omfattende det kan være. Hvis det er meget omfattende, så lader én af vores kollegaer i branchen på et autoriseret værksted klare opgaven, og her kan vi indimellem hjælpe til, påpeger Emil Høgh.

Han fortæller også, at langt de fleste reservedele er originale reservedele, som kommer fra én af kollegaerne i branchen fra et autoriseret værksted.

Foruden de to klargøringsfolk og to mekanikere, råder man også over en lastbilchauffør til forretningens lastbil.

- Og min mor Charlotte styrer bogholderiet med hård hånd, påpeger Emil Høgh.

rich-media-3
Klargøring af en brugt John Deere af Martin Børgesen og Andreas Brander samt Max Hansen. Foto: Emil Høgh.

Mangler traktorer

I 2020 blev der solgt 63 flere traktorer fra Thorup Maskinhandel sammenlignet med 2019. Det samme gælder mejetærskere og gummigede, som voksede fra henholdsvis 11 til 21 mejetærskere, og fra 14 til 29 gummigede.

Når man spørger Emil om grunden til den ret så markante fremgang, så er han ikke i tvivl om, at det skyldes en markant større efterspørgsel.

- Men jeg er også blevet langt bedre til at følge op på tingene, og det har i den grad lønnet sig, fortæller han.

Mens eksporten i forretningen plejer at udgøre 30 procent af salget, så har tallet været helt nede på 10 procent i 2020.

rich-media-4
Klargøring af en brugt Case IH Optum 300 CVX af Hans Jørgensen på stigen. Foto: Emil Høgh.

- Det er glædeligt at, vi kan sælge endnu flere traktorer i Danmark, og jeg har også en fornemmelse af, at der bliver købt flere brugte traktorer i landet, end der plejer. Vi kan tydeligt mærke det på efterspørgsel, at vi faktisk mangler 20-30 brugte traktorer på vores plads i øjeblikket.

- Mit bedste bud på de manglende brugte traktorer, må være at der sælges færre nye, end der plejer i Danmark.

Det har også betydet, at Emil i september kastede sig over salget af Maschio-afpudsere fra forretningen.

- Jeg har ikke planer om, at vi skal til at sælge redskaber, foruden afpudserne fra Maschio. Jeg har før solgt afpudsere fra nogle andre billigere mærker, men det var der alt for mange problemer med. Maschio-afpudserne er af en rigtig høj kvalitet, og det er bare langt bedre at sælge nogle produkter, som er helt i orden.

Han hentyder til, at det blandt andet også gør sig gældende ved gummigedssalget, som primært består af nyere og mindre brugte Volvo gummigeder.

rich-media-5
Brugte traktorer og læssemaskiner hos Thorup Maskinhandel. Her indendøre. Foto: Emil Høgh.
rich-media-6
Og her brugte traktorer i lange baner udendørs. Foto: Emil Høgh.