Automatisk oplæsning:

Solid svensk såteknik

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Väderstad Rapid såmaskiner har ikke ændret sig synderligt igennem årene og udtrykker svensk kvalitet og stolthed.

Siden den første Väderstad Rapid kom til Danmark i 1991, har den vundet godt indpas i dansk landbrug, og nummer 1.000 blev solgt til Agromek i 2016. Der er i alt solgt cirka 18.000 styk tre- og firemeters Rapid boxsåmaskiner på verdensplan. Semler Agro har importen af Väderstad maskiner til Danmark.

Väderstad Rapidens opbygning er stort set uændret igennem årene med pakkerhjul forrest, der pakker jorden imellem traktorens hjul, og en sektion med mulighed for tre typer jordbearbejdning af System Agrilla (harvetænder), System Disc (tallerkner) eller System Disc Aggresiv (aggresive tallerkner), samt to typer planerplanke kaldet Crossboard Light og Crossboard Heavy.

Derefter kommer Väderstads unikke såsektion med to rækker så-discs, der er ophængt sammen med pakkerhjulene bagerst, og en efterharve. Hvis såmaskinen er med gødningsudstyr, er der én række så-discs foran så-discene til gødningsplacering. Afstanden imellem gødnings-discs er 25 cm, mens afstanden imellem så-discs er 12,5 cm. Skærtrykket på korn og gødning er op til 245 kg afhængigt af indhold i korntanken.

På de første årgange var pakkerhjulene monteret på række, og de er siden ændret til at sidde med 190 millimeter offset. Det skulle gøre den 25 procent lettere at trække, og forhindre at den doserer foran hjulene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Fra 2015 kunne Väderstad Rapid leveres med Gateway som ekstraudstyr. Det betyder, at maskinen betjenes med iPad via wi-fi, samt der nu også er Isobus og Variabel tildeling afhængigt af GPS-signal fra traktorens GPS. Gateway kan genkendes på en gul "hat", der sidder på trækstangen, og det kan eventuelt eftermonteres, hvis man ønsker at opgradere sin såmaskine.

Der er også lavet andre ændringer på såmaskinen i 2015. Så-akselen er nu hydraulisk trukket, der sidder jordfølere under maskinen, så man kan se sådybden i displayet, og fra 2021-modellerne kan såmaskinen selv justere efter input fra jordfølere. Der er mulighed for hydraulisk løft og tryk på efterharven, og alle lejer ved tallerkner og discs er nu smørefri.

Såmaskiner fra 2015 og frem kan genkendes på de sorte plastikskærme på siden af såkassen.

Semler Agro

Såmaskinen, vi tager et kig på i denne PowerFocus, er en Väderstad Rapid 400C årgang 2012, der er til salg hos Semler Agro i Vejrup. Betegnelsen 400 står for fire meter arbejdsbredde og "C" betyder kombimaskine til både korn og gødning. Denne maskine er også med Väderstad Bio-drill, hvilket betyder frøsåkasse.

rich-media-1
Korntanken rummer op til 4.200 liter, og pladen imellem korn og gødning kan justeres i otte trin. Foto: Uffe S. Kristensen.

Jordbearbejdningssektionen er opbygget med System Disc og Crossboard Heavy, der er den mest solgte opbygning til det danske marked. Korntanken rummer op til 4.200 liter, og forholdet mellem korn- og gødningsvolumen kan stilles i otte trin.

rich-media-2
Udsædsmængden justeres på trinløs variable gearkasser, og der kan eftermonteres el-motorer til at justere såmængden. Foto: Uffe S. Kristensen.

Trækket til såakselen foregår mekanisk fra trækhjulet i højre side, igennem trinløst variable gearkasser til så-akselerne. Der sidder en variabel gearkasse til hver såaksel - i dette tilfælde tre styk til gødning, korn og græsfrø. Gearkassen kan udstyres med el-motor til justering af udsædsmængde.

Køb brugt med god samvittighed

I følge Väderstad-montør Lasse Cassøe fra Semler Agro er der ikke noget at være nervøs for ved køb af brugt Väderstad Rapid.

- Såmaskinen er meget robust og sold i ramme og opbygning, jeg har endnu ikke set brud eller revner i stellet. Det er stort set kun almindelige sliddele, man skal holde øje med ved køb af brugt, fortæller Lasse Cassøe.

- Tallerknerne i jordbearbejdningssektionen holder cirka 500 hektar pr. meter, og så-discs holder cirka det dobbelte. Hvis man kigger på såtudens placering i forhold til disc, får man hurtig en indikation af, hvor slidte discene er, siger Lasse Cassøe.

rich-media-3
Såtuden kan flyttes i tre huller, og må ikke stikke ned under så-discen. Foto: Uffe S. Kristensen.

Såtuden må ikke stikke ned under så-discen, for så bliver den for let ødelagt af stenslag. Såtuden kan sættes i tre huller, og hvis den sidder i nederste hul og stadig stikker ned under så-discen, så er discen for slidt og bør skiftes.

rich-media-4
Hvis der er slør i de forreste led ved forpakkeren, bør det repareres. Foto: Uffe S. Kristensen.

En anden ting man kan lægge mærke til ved brugt køb, er om der er slør i leddene ved trækstangen i for, og eventuelt få det lavet ved klargøring. Hjullejerne i alle pakkerhjul kan smøres, de forreste kan justeres op, mens i de bagerste pakkerhjul er standard SKF-lejer, der kan skiftes efter behov. Hjulene er som standard uden slange, og ved punktering kan man montere en slange i dem.

rich-media-5
Læg mærke til om bundklapperne er slidte for at sikre korrekt udsædsmængde. Den røde pind er til at frakoble den ene halvdel af såvalsen, når der for eksempel sås raps. Foto: Uffe S. Kristensen.

Læg også mærke til slid på bundklapperne ved såhjulene. Er de for slidte, giver det uens udsædsmængde.

- Man bør heller ikke være nervøs for vedligeholdelse af en brugt Rapid, for stort set alle sliddele kan man selv skifte. Det er vigtigt, at såtudene sidder korrekt justeret i forhold til så-discs, og det kan man eventuelt får en fagmand til at hjælpe med, fortæller Lasse Cassøe.

- Ønsker man en enkel såmaskine uden for meget elektronik, bør man vælge en såmaskine fra før 2015, for den kan altid så, hvis for eksempel terminalen skulle gå i stykker. Den kan man ikke på en Rapid efter årgang 2015, for udmadere med mere kan ikke køre uden, at terminalen virker, fortsætter Lasse Cassøe.

Semler Agro tilbyder for et beskedent beløb et Ekspert Check af din maskine, der udløser en komplet tjekliste med ting, der bør laves, og en rabat på reservedelene.

Hos Semler Agro i Vejrup er alle deres brugte såmaskiner fra Väderstad samlet under ét tag, og der er flere Rapid'er til salg i prisklassen 100.000 til 300.000 kr.

Tekniske specifikationer

Model: Väderstad Rapid 400C.

Årgang: 2012.

Arbejdsbredde: 4 meter.

Antal hektar: Cirka 2.500.

Jordbearbejdningssektion: System Disc og Crossboard Heavy.

Tankvolumen: Op til 4.200 liter. (kan deles imellem korn og gødning)

Såskær: 32 stk.

Gødningsskær: 16 stk.

Med Bio-Drill frøsåkasse.

Pris: 275.000 kr.