Lyt til artiklen:

SLF kritiserer Udlændinge og Integrationsminister

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Tålmodigheden er ganske enkelt ved at være opbrugt, når det gælder de lange sagsbehandlingstider, som Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) kan præstere.

Det bliver nu endnu værre, efter at Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye har besluttet, at SIRI fra dags dato, 3. februar, på grund af corona-situationen, midlertidigt ikke må tildele nye opholdstilladelser til studerende, praktikanter og au pairs fra tredje lande i Danmark. En chok-besked - intet mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i september i fjor gik ti landboforeninger rundt i landet - heriblandt Sønderjysk Landboforening - sammen om et brev til SIRI for at gøre opmærksom på det utilfredsstillende i de lange sagsbehandlingstider. Forsinkelsen i sagsbehandlingen betyder blandt andet, at kvalificeret arbejdskraft forhindres i at komme til landet og fortsætte med at arbejde her.

Det er ikke muligt for landmændene at ansætte den nødvendige arbejdskraft. Det er
ikke i orden, at vi har set eksempler på, at ansøgere næsten er stavnsbundet, idet de ikke har fået deres nye tilladelser og ønsker at rejse ud af Danmark og tilbage igen, mens vedkommende har en opholdstilladelse under behandling. Det spænder ben for tiltrækning af værdifuld arbejdskraft.

De lange sagsbehandlingstider er fra SIRI forklaret med dels et skift til et nyt sagsbehandlingssystem og dels Covid-19. Vi hører fra landmænd, at de har måtte annullere kontrakter med praktikanter og medarbejdere, fordi SIRI end ikke har kunne give en tidshorisont på sagsbehandlingen.

Mange landmænd er lige nu så presset, at det i sidste ende kan betyde, at nogle nødsaget er tvunget til at tage fravalg omkring dyrevelfærden. Det stikker enhver landmand dybt i hjertet, hvis det skal komme dertil, fordi det ikke lykkes at finde tilstrækkeligt med medarbejdere.