Lyt til artiklen:

Forstærket svinefoder-samarbejde

00:00
Hastighed: ???x
03:07

VKST og Bornholms Landbrug & Fødevarer har indgået et nyt samarbejde på tværs af svinerådgivningen og har dannet et nyt foderteam, der dækker både Bornholm, Sjælland, Sydhavsøerne, Fyn og Jylland.

Svineproduktionen ser ind i en travl, spændende og udviklende periode, og derfor har VKST og Bornholms Landbrug & Fødevarer valgt at gå sammen og sætte et nyt, stærkt foderteam, der skal bistå svineproducenterne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det oplyser VKST i en pressemeddelelse.

Foderteamet kommer til at bestå af Kim Kofoed fra VKST samt Kirsten Kyndesen og Malene Klug-Dambmann fra Bornholms Landbrug & Fødevarer. Samarbejdet skal styrke lokalrådgivningen øst for Storebælt og på Bornholm med sparring af den nyeste foderviden og sikring af fortsat høj kvalitet af foderoptimeringer og foderstrategien.

Specialviden

- Med det unikke team og deres specialviden inden for blandt andet foderoptimeringer og foderlade- og teknikgennemgang og den stigende efterspørgsel på sidstnævnte vil svinerådgivningen blive forstærket hele vejen rundt.

-Vi oplever en stor efterspørgsel i øjeblikket på foderlade- og teknikgennemgang i svinestaldene, og her kan samarbejdet forstærke den type rådgivning især på Bornholm, ligesom svineproducenterne på Sjælland og Sydhavsøerne kan opleve en forstærket rådgivning på foderoptimeringen, hvor vi får styrket optimeringerne, siger svinerådgiver Kim Kofoed fra VKST.

Typiske fejl

En af de største syndere i svineproduktionen, der fører til både forringet produktivitet, øget dødelighed og unødvendige investeringer på udbedringer, er teknikken i foderladen. For der kan være utallige faldgruber på hele teknikanlægget, hvis svineproducenten ikke får tjekket det igennem jævnligt.

- Med en teknikgennemgang af foderladen foretager vi en total gennemgang af hele foderladen, fodercomputeren og foderanlægget, så svineproducenten er sikret at fodre så optimalt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi får synlighed for, at der blandes korrekt, og svineproducenten får lov til at se hele stalden i sin helhed, siger Kim Kofoed og uddyber:

- Dette er en forudsætning for at lave en god foderoptimering. At kende grisenes sundhed, effektivitet og foderanlæggets type og opbygning. Og det kan vores nye team nu.

Rådgivning i hele landet

Derudover ser det nye foderteam også en mulighed med udfasning af zink inden juni 2022.

I det kommende år kommer svineproducenterne til at stå over for udfordringen i at lave en god, robust fravænningsgris, der kan fordøje plantebaseret foder, æde eget foder og kunne modstå sygdomme.

Her kommer foderteamet i spil og hjælper med løsninger til at fodre uden zink. Og på samme måde som ved foderoptimeringer og foderstrategier kan foderteamet bistå svineproducenter i hele landet og ikke blot på Bornholm og øst for Storebælt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver en spændende, udfordrende og travl periode inden udfasningen af zink træder i kraft i juni 2022, og vi oplever stor efterspørgsel på det her fra svineproducenter i hele landet, så vi glæder os alle til at kunne hjælpe og komme i gang med vores nye foderteam, siger Kim Kofoed.