Lyt til artiklen:

Årets løgavler er kåret

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Løgåret 2020 startede langsomt og med uens fremspiring, så der var ikke de store forventninger til udbyttet. Juli var heller ikke for god, men en god slutspurt i august og september, sikrede flotte udbytter i Danmark.

Konkurrencen om at blive den bedste løgavler er både for konventionelle og økologiske løgproducenter. Der er i alt 10 deltagere, og der er præmier og pokal til de bedste i begge kategorier. Konkurrencen om at blive den bedste løgavler, går ud på at have det højeste udbytte med den rigtige kvalitet af løgene. En stor udfordring, da løg kræver omhyggelighed, rettidighed og stor faglig kunnen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Størrelse og kvalitet giver point

Jens Kjeldahl vandt med et udbytte på 82,5 ton per hektar. I konkurrencen regnes udbyttet om til point efter størrelse og kvalitet af løgene. Her opnåede Jens 88.658 point. Claus B. Jacobsen, Orelund og Thorup Bakkegård, blev nummer to med 82.339 point og Henrik Petersen, Hasmark Vestergård, blev nummer tre med 81.339 point.

Agernæs Øko vandt den økologiske konkurrence med 42,0 ton per hektar, hvilket gav 40.896 point. Axel Månsson, Brande, fik 40.085 point og dermed 2. pladsen. Skiftekær Øko, Tåsinge, blev nummer to med 34.127 point.

Konkurrencerne har til formål at sætte fokus på dyrkningen af løg, så den optimeres, for at den danske produktion kan konkurrere med løg fra resten af verden.