Automatisk oplæsning:

Kopenhagen Fur er umiddelbart tilfreds med erstatningsaftale

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Kopenhagen Fur er tilfredse med ekspropriering af minkerhvervet og roser Venstre for stor indsats for at slås for en god aftale for avlerne.

Der er indgået en politisk aftale i Folketinget om 18,8 milliarder i erstatning til minkavlerne for ekspropriation af deres erhverv.

- Vi er som udgangspunkt tilfredse med, at regeringen og Folketinget anerkender, at vores erhverv og vores ejendom er eksproprieret. Det er meget positivt, at især Venstre har taget et stort og aktivt medansvar for at finde en korrekt erstatning igennem svære forhandlinger med regeringen, og resultatet ser umiddelbart fornuftigt ud, siger Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur.

- Der er foretaget et særdeles voldsomt indgreb mod erhvervet og ikke mindst mod den enkelte minkavler, som har fået trukket hele sit eksistensgrundlag væk. Når staten iværksætter et så omfattende indgreb - og i dette tilfælde endog uden et gennemarbejdet fagligt grundlag - så kommer der selvfølgelig en regning, siger formanden i en udtalelse mandag aften kort efter forhandlingerne faldt på plads.

Retligt efterspil

Kopenhagen Fur vil nu sammen med sine økonomiske og juridiske rådgivere vurdere, om de enkelte elementer i partiernes aftale vil resultere i en retvisende og tilfredsstillende fuld erstatning, eller om sagen på nogle punkter eventuelt skal have et retligt efterspil.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nedlæggelsen af det danske minkerhverv kommer ifølge regeringens foreløbige skøn til at koste statskassen omkring 19 milliarder kroner.

- Det lyder af meget, men minkavlerne får langt fra alle pengene. Med i regnestykket hører f.eks. også statens enorme omkostninger til nedrivning og bortskaffelse af et gigantisk produktionsapparat i verdensklasse. Det er et kæmpearbejde, og det bliver meget dyrt. Derudover er en stor del af det samlede beløb også øremærket til ekspropriationen af de mange nu helt eller delvist lukkede virksomheder i erhvervets følgeindustri, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

Milliardeksport

Som lovgivning og retspraksis kræver, er der i udmåling af værdien af avlernes virksomhed - og dermed tabet af det formuegode, som virksomheden udgør for den enkelte - anlagt et skøn over det fremtidige potentiale. De kommende 10 år ville den danske minkproduktion forventeligt have genereret en samlet eksport på 40-60 milliarder kroner, og samtidig have skabt en solid indtjening og mange gode arbejdspladser, skriver Kopenhagen Fur.

- Set over tid er det dansk landbrugs ubetingede guldfugl og et af dansk erhvervslivs absolutte internationale fyrtårne, som politikere nu har lukket, så i det lys er regningen for staten sådan set ganske lille. For os minkavlere er regningen desværre væsentligt større og for mange avlere og deres familier helt uoverskuelig. Alle vores håb, drømme og planer er ødelagt, og det kommer erstatningen desværre ikke til at ændre på, siger Tage Pedersen.

Erhvervet var i perioden 2008-2018 den bedst indtjenende sektor i landbruget med et gennemsnitligt årligt driftsresultat på 971.000 kroner. I samme periode lå planteavl som nummer to med et årligt driftsresultat på 265.000 kroner.