Lyt til artiklen:

Opgradér dine ældre maskiner til præcisionslandbrug

00:00
Hastighed: ???x
03:59

Abonnementsartikel

Præcisionslandbrug handler om mange ting, men det behøver ikke betyde at du skal skifte hele maskinparken ud. Hos Thorsen-Teknik A/S har man specialiseret sig i løsninger til opgradering af redskaber og traktorer.

Der kommer stadig flere restriktioner på brugen af gødning og kemikalier, hvilket stiller krav til præcis dosering på marken.
Derfor er det vigtigt at man sår, sprøjter, gødsker og lignende så præcist som muligt.

For at maskinerne kan dosere præcist og undgå at dosere samme sted to gange, kræver det at mængden kan justeres elektronisk og/eller at arbejdsbredden er delt op i sektioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan de fleste maskiner på det danske marked, og ellers kan det lade sig gøre at eftermontere udstyr der kan styre det.
Til at hjælpe med at styre disse sektioner og dosering, kommer du ikke udenom, at GPS-styring er en vigtig spiller.

Hvis du nu for eksempel har en sprøjte med sektionslukning på bommen, hvor betjening foregår manuelt fra kabinen. Så kan sprøjten opgraderes med Isobus-styring så den fungerer fuldt ud lige så præcist som en ny sprøjte med Isobus.

Thorsen-Teknik A/S

Her kommer virksomheden Thorsen-Teknik A/S i Farsø ind i billedet.
Thorsen-Teknik er forhandler af Topcon og Raven, samt udvikler selv styringer til de maskiner der ikke findes løsninger til.

Thorsen-Teknik har eksisteret siden 2009, og har fuldt med udviklingen indenfor GPS og redskabsstyring.
De består af et team på 11 dedikerede medarbejdere, der sørger for at kunderne får den rette rådgivning til køb og brug af udstyr til præcisionslandbrug.

Det handler ikke om at få solgt så meget som muligt. Det handler om at få solgt det rigtige efter kundens ønsker. Thorsen-Teknik finder det meget vigtigt at få en god dialog om kundens ønsker, så de kan rådgive kunden til den rigtige løsning. Og løsningen skal ikke kun være noget der fungerer lige nu, den skal også kunne følge med udviklingen nogle år frem, så ikke kunden står med udstyr om to år der ikke passer til behovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thorsen-Teknik sælger og monterer udstyr fra Topcon og Raven, det kan monteres på alle mærker af traktorer og redskaber.
Her designer og bygger de selv ledningsnet til løsningerne, da dette giver den bedste finish i kabinen, i stedet for at have et stort bundt af ekstra ledninger som skal skjules et sted i kabinen.

Opstår der et behov om en løsning der ikke findes som standard, så udvikler Thorsen-Teknik selv opbygningen og softwaren selv.

rich-media-3
Her er vidst et universalt display fra Topcon. Den kan styre både Isobus-redskaber og traktoren med GPS. Hvis den er låst op til variabel tildeling, kan den ved hjælp af GPS-koordinater selv styre sektionsluk. Foto: Uffe S. Kristensen.

Isobus

Kommunikationen imellem traktor og redskab, foregår i det fleste tilfælde ved hjælp af Isobus, forudsat at både traktor og redskab er udstyret med Isobus.
Isobus betyder at der sidder en styring på redskabet, der kontrollerer de elektriske funktioner til dosering og/eller sektioner.
Isobus-styringen har også forbindelse til traktoren, så at redskabet bliver vist i traktorens display, og derved styres derfra.

Dermed styres redskabet på præcis samme måde, som hvis man benyttede redskabsproducentens egen styreboks i kabinen.
De fleste traktorer kan håndtere Isobus-redskaber i samme display som bruges til overvågning af traktoren. Det kan dog i det fleste tilfælde være mest praktisk, at montere et ekstra display til Isobus-redskabet, der også kan tilkobles GPS.

Kigger man på det tilfælde at du har en traktor og redskab uden Isobus og GPS, og ønsker at opgradere det hele, så findes der løsninger til både traktor og redskab. Selvom traktoren ikke er forberedt til GPS, findes der for eksempel en el-motor der monteres på ratstammen, som i sammenspil med antenner og display kan få traktoren op på fuld præcision som en ny traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det samme display som til GPS-styringen, kan også håndtere Isobus-redskabet. Og en eventuel oplåsning af variabel tildeling i displayet kan gøre, at redskabet styres næsten automatisk efter GPS-koordinater.

Tager man det et skridt videre med udviklingen, kan med ved hjælp af markkort bestemme om doseringen skal ændre sig efter forskellige forhold på marken. Det kan for eksempel være dine høstudbyttedata, der bestemmer om der skal gødskes mere eller mindre i områder på marken.