Lyt til artiklen:

Bæredygtigt Landbrug hiver staten i retten for omstridt §3-lov

00:00
Hastighed: ???x
01:24

Abonnementsartikel

Det er ren ekspropriation, når myndigheder forbyder sprøjtning, gødskning og jordbearbejdning på såkaldt naturbeskyttede arealer, mener chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Bæredygtigt Landbrug går nu rettens vej i kampen mod den forhadte §3-lovændring, der medfører forbud mod sprøjtning, gødskning og jordbearbejdning på såkaldt naturbeskyttede arealer, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Foreningen har således netop stævnet Miljø- og Fødevareministeriet i sagen.

- Det her betyder måske rigtig meget for nogle ganske få men en hel del for de fleste - samlet set er det endnu et usagligt indgreb mod landbruget, forklarer Bæredygtigt Landbrugs chefjurist Nikolaj Schulz om stævningen, der er indsendt på vegne af tre medlemmer.

Love kendes sjældent ugyldige, men netop i denne sag skulle der ifølge chefjuristen være belæg for en sådan påstand:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Alene det, at der ikke er foretaget en miljøvurdering, gør loven ugyldig, forklarer Nikolaj Schulz.

Han kalder det ren ekspropriation, når staten vil tage den nuværende drift på §3-arealet fra landmanden. Lovændringen, der blev vedtaget sidste sommer og træder i kraft næste sommer, sker imidlertid helt uden erstatning.

- Konsekvenserne af indgrebet vil ret sikkert være negative for en række arealer, fordi lysåbne §3-arealer vil springe i skov. Det bliver altså hverken en gevinst for natur eller landmand, påpeger Nikolaj Schulz.