Abonnementsartikel

Mødet med en frontlæsser kostede i april en tyve årig nordjysk motorcyklist livet. Det er langt fra den eneste ulykke, der er sket på grund af manglende frontlæssere:

- Det er vigtigt for landbruget, at vi undgår den slags ulykker i fremtiden, siger Landskonsulent Jens Johnsen Høy fra AgroTech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser hvert år ulykker med frontmonterede redskaber, og selvom det ikke er et voldsomt problem, er det vigtigt, at alle tænker sig godt om, før de kører ud på vejene, fortsætter han.

Jens Johnsen Høy er blandt andet forfatter til en pjece om sikkerhed i forbindelse med kørsel med frontmonterede redskaber. Han er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at begrænse ulykkerne:

- Først og fremmest skal frontlæsseren væk fra øjenhøjde. Kører man med halmspyd, skal læsseren være helt i top under kørsel på vej. Den er så let, at det ikke vil give stabilitetsproblemer i en nyere traktor. Om halmspydet vender med spidserne op eller ned er i den forbindelse mindre vigtigt.

- Tungere læsseudstyr, som eksempelvis skovlen på en gummiged eller tunge skovle på frontlæsseren, skal derimod være i nærheden af jordhøjde. Det skal kun lige være hævet højt nok til, at skovlen kommer fri af kantstenen. Kommer den for højt op, kan en bil kile sig fast under skovlen.

- Det vigtigste er nok, at man som chauffør tænker over, hvordan man selv helst ville rammes af en frontlæsser, hvis uheldet er ude. Det vil aldrig være i øjenhøjde, fastslår Jens Johnsen Høy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan se Jens Johnsen Høy give flere gode råd på Maskinbladet.tv.