Lyt til artiklen:

Da Løkke gik meldte Aggesen sig ud af Venstre

00:00
Hastighed: ???x
05:16

Jens Peter Aggesen har meldt sig ud af Venstre som direkte følge af Lars Løkke Rasmussens afgang fra det Agerskovgruppens formand ikke længere vil betegne som bøndernes parti.

Agerskovgruppens formand er skuffet over Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, og det i sådan en grad, at han med Lars Løkke Rasmussens brud med partiet den 1. januar ikke længere er Venstremand.

I 2015 var Jens Peter Aggesen blandt initiativtagerne til et stormøde for landbruget i sportshallen i den sønderjyske by Agerskov, og her gjorde Lars Løkke Rasmussen, ifølge Jens Peter Aggesen, det så godt, så Venstre ved den lejlighed så at sige vandt landbruget tilbage. Og da den blå regering under ledelse af Lars Løkke Rasmussen i 2016 præsenterede Landbrugspakken, blev der handlet på ønskerne fra vælgerne i landbruget. Men siden har linjen fra Venstre, ifølge sønderjyden, igen fjernet partiet fra landbruget.

- Dengang hvor Lars Løkke gik ud af Venstre - der meldte jeg mig ud af Venstre, fortæller Jens Peter Aggesen til Maskinbladet, og uddyber at Lars Løkke Rasmussens sidste tid i partiet, ikke var værdig.

- Den måde, han kom ud af Venstre på, det var slet ikke i orden. Havde der været et normalt demokratisk valg, så havde han jo vundet suverænt, lyder vurderingen fra Agerskovgruppens formand, som personligt mener, at Lars Løkke Rasmussen er "den bedste statsminister Danmark nogensinde har haft".

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Løkkes afgang en katastrofe

Ifølge Jens Peter Aggesen kunne Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre begå sig i hele verden, og være i god dialog med alle, og det mener han langt fra er tilfældet med den nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, der har haft posten i partiet siden september 2019, hvor et uskønt opgør imellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen under et hovedbestyrelsesmøde i Brejning endte med, at ingen af dem længere var emner til formandsposten. Den 3. september 2019 annoncerede Jakob Ellemann-Jensen sit formands-kandidatur, og på et ekstraordinært landsmøde i Herning 21. september blev han valgt uden modkandidater.

Lars Løkke Rasmussens tumultariske afgang fra topposten i Venstre har haft stor betydning for Jens Peter Aggesens tiltro til partiet, og den nye formand har ifølge Aggesen endnu ikke bevist, at han vil landbruget.

- Det var en katastrofe for mig, at han (Lars Løkke Rasmussen Red.) gik væk, og Jakob Ellemann kendte jeg jo lidt fra hans job som fødevare- og miljøminister, og der må jeg sige, der var jeg meget skuffet over ham. Hvis man gik ham lidt imod, blev han så hidsig og gal, lyder det fra Jens Peter Aggesen, som i forbindelse med Agerskovgruppens arbejde på Christiansborg ikke har fået et bedre indtryk af Venstres formand.

- Han magter ikke opgaven. Han var ganske udmærket som politisk ordfører. Formandsopgaven magter han ikke, det må du gerne skrive, lyder det kontant fra Agerskovgruppens formand.

I forbindelse med opstillingen af landbrugskyndige folk til partiernes opstillingslister sidst på året i 2020 var Jens Peter Aggesen for en periode involveret i regionalt Venstre-arbejde, men med Lars Løkke Rasmussen afgang 1. januar var afskeden endelig. Og ifølge den markante sønderjyde, så står han ikke alene.

- Her op til jul mødte jeg nogle erhvervsfolk i Vojens, og da jeg spurgte, om de var medlem af Venstre for at støtte op om Holger Mikkelsen (Venstremand, der i december 2020 tabte opgøret om at blive Venstres borgmesterkandidat i Haderslev til Mads Skau. red), lød svaret. Ja, men kun indtil 1. januar - så længe Jakob Ellemann er der, så er vi ikke medlemmer mere.

- Jeg kan godt garantere dig for, at det koster medlemmer, det her cirkus, lyder det fra Jens Peter Aggesen, som følger meget tæt med i, hvad der nu kommer til at ske i Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjbergs politiske fremtid, for i Agerskovgruppen er det ikke partiet men personerne, der tæller.

- Vi er faktisk ligeglade med, hvilket parti, bare man vil arbejde fornuftigt for landbruget. Der er ikke mange bønder, der er Venstre-medlemmer mere - det tror jeg ikke. Jeg kender stort set ingen, lyder det fra Jens Peter Aggesen, som mener, at landmændene historisk nok har haft alt for meget fokus på bøndernes parti.

- Vi har måske gjort en fejl i for mange år og koncentreret os om Venstre. Vi skulle nok have koncentreret os mere om den røde fløj, for det er jo derovre problemet er i relation til landbruget, fortæller Jens Peter Aggesen, som blandt andet henviser til, at planen fra Radikale Venstre om at udtage 500.000 hektar landbrugsjord er "fuldstændig ude i hampen".

Brud med rødderne

For Jens Peter Aggesen står det lige her i begyndelsen af 2021, med erfaringerne fra 2020 frisk i erindringen, helt klart, at han ikke ved, hvor han har Venstre, og det har han det langt fra godt med.

- Egentlig er mine rødder der, men jeg kan ikke se mig selv i Venstre med den måde, de har behandlet Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg på - slet ikke. To af de største profiler, vi har, dem har de kvæstet. Det er da for dumt, siger Jens Peter Aggesen, som placerer ansvaret for den politiske mudderpøl hos Venstres hovedbestyrelse og forretningsudvalg, der set med hans øjne, "kvajer sig så enormt".

Og Jakob Ellemann-Jensen har Jens Peter Aggesen ikke meget fidus til.

- Han var ingen succes som miljø- og fødevareminister, det kan du roligt skrive med store bogstaver, siger Jens Peter Aggesen, der mener, at Venstre siden landbrugspakken blev præsenteret i 2016 ikke har vist vilje til at ville forbedre landbrugets vilkår, mens miljø- og klimaambitionerne fylder stadig mere.