Lyt til artiklen:

Afgrøderne sætter nye sæsonmæssige pristoppe

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Godt nytår! Tavlen er visket ren og et nyt år står for døren. 2020 var et begivenhedsrigt år på afgrødemarkedet, med først Covid-19 i foråret, et efterfølgende utraditionelt vejrmarked henover efteråret, og ikke mindst stor usikkerhed om den kinesiske appetit på import af afgrøder, skriver Jyske Markets.

Afgrøderne sluttede året stærkt, hvor flere handler på deres højeste niveauer i en årrække. Sojaskrå handler på det højeste niveau siden medio 2014. Den amerikanske majs handler i underkanten af 5$/bu. og har ramt det højeste niveau siden foråret 2014.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Palmeolie

Palmeolien sendes yderligere nordpå her til morgen, til det højeste niveau i 10 år og nærmer sig 4.000 MYR/ton. Den europæiske møllehvede genfandt styrken henover juledagene, og kan fra åbningen i dag kan sætte en ny pristop for sæsonen ved åbning over 214,5 EUR/ton. De russiske eksportrestriktioner skaber usikkerhed, og den svagere dollar mod euroen er den eneste grund til, at vi ikke har set en flerårig top i møllehveden.

Den amerikanske hvede lukrerer derimod på den svagere dollar, med den højeste notering i seks år. Også de europæiske rapsfrø er kommet stærkt igen, og understøttes udover palmeolien, også af et stærkere råoliemarked, samt højere sojaolie og canolafrø.

De spekulative interesser fastholder store købte positioner, hvor en
svækkende dollar, sammen med udrulningen af Covid-19 vaccinerne, er med til at understøtte interessen for et reelt inflationshedge. Den
prispositive trend ser umiddelbart ud til at fortsætte ind i 2021 med en god underliggende efterspørgsel og historisk lave renteniveauer i en verden der vader i likviditet.

Strejke i Argentina

Den 21 dage lange strejke i den argentinske crushindustri og eksporthavne blev endeligt løst mellem jul og nytår. De tre uger, hvor de argentinske eksporthavnene har stået stille, kan ikke indhentes grundet logistiske flaskehalse, et hul som bliver svært at lukke, og i høj grad understøtter det amerikanske spotmarked. Det er formentligt også baggrunden for, at løsningen ikke givet den prismæssige effekt, man umiddelbart har kunne forvente.

Året starter dermed ud, hvor det sluttede - med prispositive
tendenser. Ikke mindst opretholder den kraftige genopretning af den
kinesiske svinebestand et stærkt efterspørgselsbillede, men
forsyningsbilledet er præget af usikkerhed, på bekymrende vejr i Argentina og det sydlige Brasilien, hvor nedbør under 'normalen' indikeres. Det skaber begyndende skepsis hos de private analysehuse om udbytteprognoserne, der kan lede til en prispositiv WASDE-rapport i næste uge, hvor også USDA's kvartalsrapport med opgørelsen af de faktiske amerikanske afgrødelagre offentliggøres.