Lyt til artiklen:

Aggesen: Det moderne landbrug er klimaets allierede

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

Agerskovgruppens formand, Jens Peter Aggesen, siger i en kommentar til statsminister Mette Frederiksens nytårstale, at ingen vil klimaet mere end landmænd.

- Det moderne landbrug er klimaets allierede. Regeringens dagsorden er netop vores ønskedagsorden. Klima har brug for os som sine ambassadører til at fortælle befolkningen, at det vil være selvmodsigende og derfor retsstridigt at drive landbrugsproduktionen ud af landet af hensyn til klima og miljø, mener Jens Peter Aggesen, formand for Agerskovgruppen.

- Det eneste, som din regering med støttepartier opnår ved at reducere dansk landbrug med overdrevne mængder efterafgrøder, BnBO og indsatsplaner, som alle reducerer fødevareproduktionen i Danmark, er at skade det, man påstår vil gavne, nemlig klima og miljø. Kun fire procent af klodens overfalde kan dyrkes. Danmark og danskerne har fra "fødslen" i form af frugtbar jord fået den store kæmpegave at kunne dyrke miljø- og klimavenlige fødevarer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med gaven følger ansvaret til at forvalte den fagligt og juridisk korrekt. Intet landbrug i verden drives lige så klima- og miljøvenligt. Hvis man som dansker virkelig skal fejre en klima- og miljøsucces, så er det det konventionelle landbrugs evne til at producere store mængder fødevarer med minimale klimaaftryk.

- Vi holder traktortimerne, og dermed CO2-udledningerne nede ved nænsomt brug af godkendte og gennemtjekkede bekæmpelsesmidler. Blandt andet holder vi med beskedne mængder planteværn svamp og mug væk fra brød og grisefoder. Med den nye afsløring af, at vores brug af planteværn på dyrkningsfladen ikke er skyld i sløjfning af drikkevandsboringer, kan landbruget kun glæde sig til at samarbejde om klima og miljø med Folketingets partier, siger Jens Peter Aggesen.

Formanden henviser til afsløringen for nyligt af, at landbruget ikke er skyld i sløjfning af boringer. Nøje undersøgelse af sløjfningerne de sidste 20 år viser ifølge Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, at synderen i stedet er de stoffer, som bruges og deponeres af uøvede og uuddannede personer.

- Klimadebatten er nødvendig og vigtig. Ingen vil klimaet mere end landmændene. Ingen dansk landmand ønsker at efterlade et ringere klima til vores børn. Det er netop derfor, danske landmænd dyrker jorden med konventionelle og ressourcebesparende metoder. Vi værner om de sunde fødevarer med kontrolleret og minimalt brug af bekæmpelsesmidler og hjælpestoffer. Det skammer vi os ikke over. Tværtimod er kontrolleret brug af planteværn og ressourceøkonomisk drift og anvendelse af færrest mulig liter dieselbrændstof pr. tons korn en forudsætning for, at vi kan brødføde hele verdens befolkning med den klode som vi har fået, uden at ødelægge klimaet, siger Aggesen.