Lyt til artiklen:

John Deere mejetærsker i skoven

00:00
Hastighed: ???x
03:56

'I skovens dybe stille ro', sådan starter et digt af Fritz Andersen. Men han bliver hurtigt afbrudt, når Kim Vestergaard starter sin grønne skovningsmaskine op, og nedlægger op til 80 træer i timen.

John Deere 1270G både ser og lyder amerikansk, men det er kun motor og navn den har tilfælles med amerikanske John Deere.
John Deere købte i 2000 det finske Timberjack, og malede maskinerne i de grønne og gule farver. John Deere skovmaskiner bliver stadig produceret i Finland, og har ikke ellers noget med det øvrige John Deere program at gøre.
Det er Skovteknik i Randers der sælger og servicerer John Deere skovmaskiner i Danmark og Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Den velkendte ni-liters John Deere motor yder 270 hk i denne skovningsmaskine. Foto: Uffe S. Kristensen.

Et kig under motorhjelmen afslører at den har gener fra John Deere. For her ligger en ni-liters John Deere motor, der ligner den vi kender fra John Deere's 8R traktorserie.
Motoren i denne skovningsmaskine yder 270 hestekræfter, med twin-turbo teknologi, SCR og AdBlue. Det er hermed moderne motorteknologi vi har med at gøre, så udstødningsgassen er lige så ren som den luft, motoren suger ind.
Under arbejdet i skoven, kører motoren kun med 1600 omdrejninger pr min, hvilket er til gavn for både støjniveau i kabinen og brændstofforbruget, der ligger på cirka 17 liter pr time.

Motoren trækker en række hydraulikpumper, der til sammen leverer 650 liter olie pr minut. Alle funktioner, såsom fremdrift og arbejdsfunktioner, er hydraulisk trukne. Den store mængde olie af perfekt afstemt med det forbrug der er under arbejdet, og der mangler ikke olie til noget, selvom mange funktioner betjenes på én gang.

Forrest på maskinen sidder en kraftig kran, der har en arbejdsradius på 10 meter, og er med parallelføring og udskud. Kranen styres elektronisk af to joysticks i kabinen, og alle funktioner kan finjusteres i hastighed med mere fra displayet i kabinen.
På den næste generation kran, kører udskuddet automatisk ind og ud, når føreren bevæger kranen. Det sparer føreren for en ekstra arbejdsgang, og kan forbedre arbejdsgangen med 20 procent.

Kraft som 25 motorsave

Det store gule fældehoved for enden af kranen, er et stykke robust og avanceret udstyr. Der sidder målehjul og sensorer til at måle diameter på træet, så der kan produceres træ med millimeter præcision.

Fem kraftige knive sørger for afgrening, når tre trækruller trækker træstammen igennem fældehovedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I bunden af fældehovedet sidder den kraftige sav der yder 88 hestekræfter, hvilket svarer til 25 kraftige motorsave. Den saver med lethed træstammen over på få sekunder, og sørger for at træstammerne har præcis den ønskede længde.

rich-media-4
Det kraftige fældehoved sikrer let og præcis håndtering af træstammerne. Foto: Uffe S. Kristensen.

Kabinen står altid i vater

Kabinen der er placeret midt på maskinen, har en rigtig god komfort med et stort førersæde og godt udsyn. Den er monteret på en drejeskammel, så kabinen følger hele tiden kranens bevægelser, og sørger for at føreren hele tiden har udsyn gennem forruden. Samtidig er der nivelleringssystem under kabinens drejeskammel, som hele tiden sørger for at kabinen står i vater, hvilket skåner førerens ryg, nakke og hoved rigtig meget.

rich-media-5
Kabinen roterer sammen med kranen, og nivelleres så den alt står i vater. Foto: Uffe S. Kristensen.

Indvendigt i kabinen finder vi en masse elektronisk udstyr. For enden af begge armlæn på sædet, sidder joystick og en masse knapper, til at betjene kranens funktioner. Joystickenes vandring og reaktion kan føreren selv justere, og alle knapper kan kodes præcist som man ønsker det.

rich-media-6
Der er nok at holde styr på i kabinen på John Deere skovningsmaskinen. Foto: Uffe S. Kristensen.

Foran føreren er placeret et stort farvedisplay, med tilhørende trådløst tastatur. I displayet kan føreren finde adskillige menuer med indstilling og kalibrering af maskinen.
Føreren kan også se data over hvad der er fremstillet af træ, med millimeter præcise målinger. Det gør også at mindst muligt går til spilde, og at alle sorteringer passer til kundens ønsker.

Alle data bliver lagt op på en server, og det sker direkte fra maskinen.

rich-media-9
Kim Vestergaard er rigtig glad for at køre med den store John Deere, og glæder sig til at få leveret en ny til foråret. Foto: Uffe S. Kristensen.