Lyt til artiklen:

V, K, DF og Nye Borgerlige stemmer i mod lov om minkforbud

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Abonnementsartikel

Partierne i oppositionen valgte at stemme i mod regeringens forslag om forbud mod minkavl i hele 2021. Lovforslaget blev dog stemt igennem med 55 stemmer for forslaget og 43 stemmer imod.

Hverken Dansk Folkeparti, Venstre, Konservativ Folkeparti eller Nye Borgerlige ønsker at være med til at blåstemple regeringens tvangsaflivning af alle landets mink med tilbagevirkende kraft.

- Vi vil ikke være med til at sikre regeringen lovhjemmel til en ulovlig handling, sagde Lars Boje, ordfører for Nye Borgerlig fra folketingets talerstol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag var lovforslag L77 om aflivning af mink til 3. behandling i Folketinget. Forslaget skaber hjemmel til at aflive alle mink på danske minkfarme, og indfører et midlertidigt forbud mod genindsættelse og hold af nye mink indtil 31. december 2021. Det foreslås, at alle mink skal være aflivede senest den 1. december 2020, og forslaget skaber hjemmel til en bonusordning for hurtig aflivning af mink.

Herudover foreslås bestemmelser om erstatning for de aflivede mink og driftstab samt hjemmel til at fastsætte regler om erstatning og kompensation til alle minkavlerne for det tab, de påføres, som følge af indførelsen af det midlertidige forbud. Formålet med forslaget er at hindre udbredelse af COVID-19 i mink af hensyn til den betydelige risiko for folkesundheden.

Både Venstre og Konservative gik under 3. behandlingen på talerstolen for at tale i mod lovforslaget og den manglende aftale om erstatninger, der stadig er i gang.

- Så længe vi ikke har en afklaring og aftale på plads om erstatningerne til minkavlerne kan vi ikke stemme for forslaget, sagde Karsten Lauridsen, Venstre.

Hos Venstre glæder man sig over, at folketingets medlemmer er blevet enige om at nedsætte en granskningskommission, der skal kulegrave hele forløbet og alle beslutninger i minksagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også DF stemte i mod forslaget.

René Christensen (DF) der også er formand for Miljø- og Fødeudvalget, mindede folketingets medlemmer om, at der på intet tidspunkt blev fundet smittede mink på hverken Fyn, Sjælland eller Lolland-Falster. Men alligevel blev alle mink slået ned.

- Var det nødvendigt at slå alle landets mink ihjel? Det spørgsmål får vi nok aldrig svar på, sagde René Christensen.

I DF er man rystede over, at regeringen påfører statskassen og danskerne en milliardregning uden et ordenligt fagligt grundlag.

- Man bruger 15-20 milliarder kroner af statens penge. Ingen i Folketinget er blevet spurgt. DF vil ikke været med til at give regeringen lovhjemmel til at aflive alle mink, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Rasmus Jarlov, De Konservative, gav fra talerstolen udtryk for kritik af at regeringen bruger et to-cifret milliardbeløb uden folketinges medvirken.