Lyt til artiklen:

Værnepligtige har fanget, dræbt og begravet mink

00:00
Hastighed: ???x
04:17

Kære danskere, jeg har brug for jeres hjælp. Sådan starter et Facebook-opslag fra Marcus Knuth, folketingsmedlem fra Det Konservative Folkeparti, der blev slået op sent torsdag eftermiddag, og sidenhen har folketingspolitikeren fået masser af informationer fra folk som på den ene eller anden måde kender til eller har været involveret i forsvarets medvirken til aflivning af mink på danske minkbesætninger.

- På det tidspunkt var det ikke verificeret. Godt nok var der mange underskrifter på og kommentarer på Facebook, men jeg havde på det tidspunkt ikke været i direkte kontakt med nogen af de værnepligtige. Men det har jeg så været siden, med adskillige værnepligtige, fortæller Marcus Knuth til Maskinbladet og uddyber, at han har fået "et hav af henvendelser", og at det er den samme historie, der går igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De har fanget minkene fra burene og puttet dem i aflivningstraileren og ventet på de var døde. De blev pålagt både at fange, dræbe og begrave mink - og at det var mange forskellige hold, som gjorde det, lyder det fra Marcus Knuth, som i sin kommunikation med de værnepligtige får tilkendegivet, at årsagen til, at de har skrevet til ham, er, at de mener, at Forsvaret løber fra sit ansvar.

- De er chokeret over at ministeren ikke vil stå ved den opgave, de har været sendt ud på, og det er vel at mærke en meget svær opgave. Man kan mærke, at mange af de her værnepligtige er meget berørte af det, de har været igennem, siger Marcus Knuth og uddyber:

- De har været sendt ud på en så følelsesmæssig og fysisk hård opgave, uden at ministeren vil stå ved det.

Årsagen til at Marcus Knut valgte at efterlyse vidner i sagen er, at 23 værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen på Facebook har publiceret et åbent brev til fødevareminister Rasmus Prehn (S), hvor de beskriver, hvordan de direkte har medvirket til indfangning og aflivning af mink på flere danske minkfarme. Det forhold står i skarp kontrast til udmeldinger fra Forsvarsministeriet, der så sent som den 17. december i artiklen "Uberettiget kritik af Forsvarets støtte til Fødevarestyrelsen" skriver, at:

"Som det er gentaget adskillige gange, har Forsvaret ikke aflivet mink, men alene bidraget med praktisk støtte efter anmodning fra Fødevarsstyrelsen. "

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra Folketingets talerstol afviste forsvarsminister Trine Bramsen (S) i Folketingets spørgetime onsdag eftermiddag kategorisk, at Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, efter hendes vidende, har medvirket til aflivning af danske mink i forbindelse med den storstilede aktion først i november måned, hvor blandt andet Beredskabsstyrelsen på Sjælland medvirkede i operationerne.

Til Marcus Knuth svarede ministeren, tydeligt irriteret, at:

- Ingen soldater har aflivet mink - forsvaret har ikke gennemført en operation mink-aflivning, og konkret i forhold til Beredskabsstyrelsens medvirken, og med henvisning til det åbne brev fra 23 værnepligtige, lød svaret lige så entydigt:

- Mig bekendt har beredskabsstyrelsen ikke været med til at aflive mink, nej.

Maskinbladet har den 17. december modtaget svar på forespørgsel fra Forsvarsministeriet, hvor det igen lyder, at Forsvaret ikke har medvirket til aflivning af mink.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Beredskabsstyrelsen har man ikke ønsket at besvare spørgsmål fra Maskinbladet til citat, men Maskinbladet har været i kontakt med værnepligtige fra Beredskabsstyrelsen, som bekræfter de beskrevne forhold, nemlig at værnepligtige i Beredskabsstyrelsen direkte har deltaget i aflivninger af mink.

Nye samråd venter

Marcus Knuth vil ovenpå den seneste udvikling i sagen indkalde Forsvarsminister Trine Bramsen i samråd om sagen, men han frygter, at det ikke når at blive afholdt på denne side af jul, og derfor mener han, at Forsvarsministeren på egen hånd bør komme med en udmelding i sagen inden et ventende samråd.

- Hun bør melde klart ud, at hun ikke har talt sandt og give en undskyldning til de værnepligtige, som er dybt uforstående overfor, hvorfor ministeren ikke vil bakke dem op i forhold til den meget svære opgave, de har været sendt ud på, og hvorfor hun tilsyneladende ikke har talt sandt i Folketingssalen.

Marcus Knuth uddyber, at har forsvarsministeren talt usandt i Folketinget, så har han svært ved at se, hvordan hun kan fortsætte på posten.

- Hvis det viser sig, at ministeren har talt usandt overfor Folketinget, så er det en meget alvorlig sag.