Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Truede arter foretrækker løvskov
Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om en natur- og biodiversitetspakke, der skal løfte dansk natur.
Danskerne kan blandt andet se frem til etablering af yderligere 13 naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov.
Rødlisten fra Aarhus Universitet er en liste over arter der er ved at uddø i Danmark. Dyrenes beskyttelse vil have alle danmarks skove udlagt i urørt skov:
- Dyrenes levesteder bliver mindre og færre. Det skyldes pres fra by og skovdrift men især landbruget. Vi skal lade naturen være vild, så der er plads til vores skønne faunadyr. Det skal ske nu for, at tilbagegangen kan vendes i tide. Det er helt oplagt at starte med de statsejede skov- og landbrug. Ideelt set burde det hele udlægges til urørt natur, siger zoolog og biolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen, på deres hjemmeside.
De arter der i følge Rødlisten er truede, lever hovedsageligt i løvskove, hvilket 57 procent af danmarks i alt cirka 625.000 hektar skov består af.
Skovhugsten i Danmark består af 70 procent nåletræ, og 30 procent løvtræ. Lidt hurtig hovedregning fortæller at det skulle være let at kombinere urørt skov i løvskove, med bæredygtigt træproduktion i nåleskove.
80 procent af de danske skove er privatejede, og ligger i forvejen urørte hen. Det er dog ikke certificeret urørt, derfor er det registrerede areal af urørt skov lige nu kun på knap 10.000 hektar.
Skovindustrien har ikke noget imod urørt skov, hvis det bliver udlagt ligelidt fordelt imellem stats- og privatejede skovarealer.
I Danmark bliver al professionel skovhugst udført bæredygtigt, hvilket blandt andet vil sige at der plantes nyt hver gang der fældes træer.
Skovindustrien ser gerne at der kommer mere skov i Danmark, især nåletræer, så vi kan mindske importen af træ der lige nu ligger på cirka 85 procent, og fremme den bæredygtige produktion af CO2 neutralt byggemateriale.
I følge en tysk undersøgelse der kan læses om her, kan skove med korrekt skovbrug have højere biodiversitet end urørt skov.
Verdensnaturfonden(WWF) er glade
Lea Wermelin udtaler i et interview med WWF:
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi som politikere lytter til forskere og organisationerne, når vi træffer store beslutninger om vores fælles natur. Derfor var WWF og mange andre også med, da vi sidste år sparkede gang i processen med en natur- og biodiversitetspakke på Marienborg.
Wermelin opfordrer også den enkelte dansker til at tage ansvar for vores natur og biodiversitet:
- Der er meget, man kan gøre. Har man en have, kan man gøre den vildere for at give plads til insekter og vilde blomster. Det har jeg selv gjort i min have på Bornholm, selvom det nok til at starte med ikke var helt med vilje, og det kan klart anbefales. Det er dejligt nemt, at man kan hjælpe naturen på vej ved at skifte lugegrejet ud med en kop kaffe i solen.