Lyt til artiklen:

Værnepligtige går i rette med forsvarsministeren - Vi har aflivet mink

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Forsvarsminister Trine Bramsen har i flere samråd og i spørgetimer i folketingssalen ellers tydeligt udtalt, at ingen i forsvaret på noget tidspunkt har aflivet mink. Så sent som i går onsdag bedyrede Trine Bramsen, at forsvarets mandskab ikke direkte har været involveret i arbejdet med at rydde de danske minkfarme, men kun er blevet sat til administrative opgaver.

På et samråd 8. december sagde forsvarsministeren:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Forsvaret havde til opgave at ringe til avlerne, lave en aftale om at komme på besøg, optælle mink og tjekke om minkene var aflivet, sagde Trine Bramsen.

Men i et åbent brev til fødevareminister Rasmus Prehn går 23 værnepligtige i Beredskabsstyrelen, som er en myndighed under Forsvarsministeriet, i rette med forsvarsministeren.

Axel Aabye, en af de 23 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen skriver på sin Facebook-profil som kommentar til det åbne brev:

I forbindelse med min værnepligt har mit hold og jeg været med til at aflive mink. Vi har derfor skrevet et åbent brev til fødevareministeren indeholdene vores oplevelser og tanker om minkpelsindustrien. Brevet er underskrevet af 23/24 af de der på vores hold har været med på indsatsen.

Det fremgår ikke af brevet om de værnepligtige har aflivet mink i de smittede eller ikke smittede zoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det åbne brev til Rasmus Prehn, fortæller værnepligtig Axel Aabye, klart og tydeligt, hvordan han under sin værnepligt blev sat til at både fange mink, aflive, mink, transportere døde mink, begrave mink og rengøring.

Han skriver i brevet:

"På trods af at opgaven var hård, har jeg alligevel gennemført den, fordi folkesundheden er truet, og fordi Danmark står overfor en international krise. Jeg har ikke lyst til, at jeg eller mine efterfølgere skal gennemgå ligende i fremtiden".

I brevet kan man læse, at det ikke har været nogen rar oplevelse for de værnepligtige at komme rundt på farmene. De var været rundt på både store og små farme. Axel Aabye har aldrig tidligere været på en minkfarm og beskriver, hvordan forholdene var for minkene. Han kalder det for horrible forhold nogle steder.

"Mink er store dyr, alligevel bor de op til tre i et lille bur. Frie mink er sikkert hurtige dyr - alligevel har de, der undslipper - været lette at fange i kraft af at de aldrig har haft mulighed for at løbe før. Hvide mink giver sikkert flotte skind, i deres bure er deres blodige bidemærker bare tydligere".

Artiklen fortsætter efter annoncen

I spørgetimen onsdag i Folketinget bragte Marcus Knuth (K) brevet op for forsvarsministeren, der gentog, hvad hun tidligere har sagt:

- Mig bekendt, har beredskabsstyrelsen ikke aflivet mink. Forsvaret har ikke foretaget sig noget ulovligt, sagde Trine Bramsen (S).

Marcus Knuth skriver efter debatten i folketingssalen på Facebook:

- Jeg ved helt ærligt ikke længere, om vi danskere kan tro på forsvarsministeren. Trine Bramsen skylder at svare os på, hvem der taler usandt.Er det de 23 værnepligtige eller er det forsvarsministeren, spørger Marcus Knuth (K).