Lyt til artiklen:

Ny teknologi skal øge proteinudbyttet i græs

00:00
Hastighed: ???x
02:46

Projektet, der hedder, GrassProCast, skal føre til en øget selvforsyningsgrad i landbrugsindustrien og derved en reduktion af foderimporten fra lande uden for EU. Den samlede merværdi for den danske landbrugsindustri vil være anslået til 155 millioner kroner om året.

Græs er i øjeblikket anerkendt som den mest miljøvenlige afgrøde i markdrift, og det er forventet, at græs vil spille en endnu større rolle i den fremtidige værdikæde af bæredygtig og rentabel fødevareproduktion. Dette skyldes især den nye udvikling af teknologier til proteinudvinding og raffinering til produktion af foder til landbrugsdyr, der erstatter importerede sojabønner.
På grund af denne forventede stigning i græsproduktion i de kommende år bliver det vigtigt at optimere den fulde værdikæde, hedder det i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Øget effektivitet

Formålet med forskningsprojektet er at udvikle en løsning, som kan forudsige det optimale tidspunkt til at slå, snitte og presse græs på markniveau samt at gøre denne information let tilgængelig og anvendelig for den enkelte landmand.

Ved at bane vejen for en mere rentabel produktion af græsprotein vil GrassProCast-løsningen bidrage til en øget effektivitet og bæredygtighed i produktionen af græsproteiner. Dette forventes at øge selvforsyningsgraden af foder i dansk landbrug og derved reducere behovet for foderimport fra lande udenfor EU.

- Ud over det kæmpe potentiale i græsprotein handler projektet i høj grad også om at få skubbet disse avancerede teknologier helt ud i hænderne på slutbrugeren. Vi ser projektet som et stort skridt hen mod en mere digitaliseret landbrugssektor, hvor hver enkelt landmand kan få adgang til og værdi ud af flere præcisionslandbrugsteknologier igennem værktøjer som GrassProCast, siger René S. Nilsson, som er Projekt Ingeniør hos AGCO A/S.

Akademiske modeller

Projektet er et samarbejde mellem AGCO A/S, FieldSense A/S og Aarhus Universitet. AGCO A/S er specialister i sensor- og applikationsudvikling og sidder på distributørnetværket.

FieldSense implementerer modeller og varetager sammenkoblingen med lokale vejrstationer og prognoser, mens Aarhus Universitet bidrager med viden indenfor afgrødemodeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kombinationen af disse kompetencer samt støtten fra Innovationsfonden gør det muligt at føre de akademiske modeller ud i landbruget samt tilpasse disse til hver individuelle mark vha. lokale vejrstationer og maskinmonterede NIR-sensorer.

Det forventes, at GrassProCast løsningen bliver kommercielt tilgængelig kort tid efter projektets afslutning.