Lyt til artiklen:

200 minkavlere samlet til krisemøde

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Agri Nord, Nordjyllands Pelsdyravlerforening og Psykiatrien i Region Nordjylland havde samlet 200 minkavlere for at forsøge at hjælpe med både økonomi, jura og det personlige i den krise, de står i lige nu.

Der var alvorlige miner at spore blandt de 100 minkavlere, der var samlet til krisemøde i DGI Huset i Aabybro. 100 andre fra store dele af landet deltog i mødet online, skriver Agri Nord i en pressemeddelse.

Men det er også en yderst alvorlig situation, avlerne står i.
De har mistet deres erhverv og produktion og har haft en række omkostninger uden at få hverken kompensation eller erstatning. De ved endnu ikke, hvor meget der kommer, eller hvornår det kommer.

Formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening Ole Bakke kunne oplyse forsamlingen om, at der samtidig med mødet i Aabybro var forhandlinger i gang i Erhvervsministeriet omkring erstatningen til avlerne.

Kompensation for aflivning og vask skal der først gives lovhjemmel til, og der er planlagt behandling af lovforslaget den 21. december.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi må håbe på en tidlig julegave, og I skal vide, at jeres forening kæmper for den bedste erstatning til jer, sagde Ole Bakke.

En langsom død

I løbet af det sidste halve års tid har minkavlerne været udsat for en enorm stresspåvirkning. Der har været usikkerhed og skiftende udmeldinger, henvendelser fra politiet og en række andre fremmede og uvante situationer.

Psykolog fra Psykiatrien i Region Nordjylland, Christina Mohr Jensen, kalder hele forløbet for en langsom ulykke.

- Det er helt naturligt, at der kommer både psykiske og fysiske reaktioner. Så store ændringer i ens liv skal ske gradvist, men her er ens identitet og livsværk blevet revet væk, sagde hun til forsamlingen.

Psykiatrien i Region Nordjylland tilbyder i samarbejde med Agri Nord krisehjælp til avlerne, ligesom landboforeningen har en række andre tilbud til avlerne.

Direktør i Psykiatrien i Region Nordjylland Jan Mainz advarede minkavlerne om, at reaktionen kan komme med forsinkelse om uger eller måneder.

- Det kan føre til depression, angst eller posttraumatisk stress, sagde direktøren.

Psykiatrien, der allerede har haft kontakt med 16 familier, kan hjælpe avlerne med konkrete værktøjer til at håndtere situationen.

rich-media-1
Psykolog Christina Mohr Jensen fra Psykiatrien i Region Nordjylland, der tilbyder krisehjælp til de ramte minkavlere, var med på dagens møde via Teams. Pressefoto: Agri Nord.

Mange uafklarede forhold

Men de personlige forhold er langt fra den eneste udfordring, avlerne står overfor.

Agri Nords landboretskonsulent Hans Ole Kristensen og advokat Henrik Nielsen, AN Advokater, gennemgik den juridiske side af sagen, reglerne for ekspropriation og muligheder for at klage over afgørelsen.

Økonomikonsulenterne Malene Steen Lagergaard og Jørgen Cæsar Jensen fra Agri Nord gik dybere til værks i forhold til blandt andet skat og moms samt udarbejdelse af regninger til staten for det arbejde, de har udført.

Vittus Bernlow, der er er leder for afdelingen for HR & Rekruttering, gav gode råd til, hvordan avlerne kan hjælpe deres ansatte godt videre, og kunne, heldigvis, oplyse om, at der er god efterspørgsel efter de dygtige tidligere ansatte i minkbranchen.

Miljørådgiver Tina Madsen fra Agri Nord forsøgte at give et bud på, hvad der skal ske med farmene og de bygninger, der er. Vurderingen er, at en stor del af bygningerne vil blive revet ned og fjernet.