Lyt til artiklen:

Ny import af no-till såmaskiner

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Abonnementsartikel

Rødkilde ATV har fået importen af Horizon såmaskiner til Danmark. Omlægning til Conservation Agriculture førte til importen.

Rødkilde ATV på Sydfyn har fået importen af det engelske mærke Horizon. Indtil videre består produktprogrammet af fire og seks meter såmaskiner, opbygget med no-till konceptet.

Horizon DSX som såmaskinerne kaldes, kan leveres med to- eller tre-delt korntank. Ved to-delt tank rummer den henholdsvis 2650 og 1750 liter, og ved tre-delt rummer den 2250, 400 og 1750 liter.
Indholdet i tankene kan doseres ud samtidig i én streng, eller individuelt til to eller tre strenge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selve såaggregatet har et meget slankt design, så halmrester og eventuelle høje afgrøder kan passere imellem såskær.

Såaggregatet er opbygget med skråtstillet skiveskær og trykhjul. Skiveskæret er let at indstille i ønskede sådybde, med et stort håndtag på hvert enkel såaggregat.
Hvert såskær arbejder uafhængigt og trykket kan indstilles hydraulisk.
På hvert såskær sidder en diffuser, så ovenskydende luft ikke blæses ned i sårillen og fører til udblæsning af korn og frø

Det bagerste dækkehjul står skråt modsat vej i forhold til skiveskæret, og kan justeres i dybde og vinkel.
Der findes to typer hjul til dækkehjul.

Såaggregatet sørger for god gennemskæring i eksisterende afgrøder, og også at der bearbejdes mindst muligt.

Som ekstraudstyr fåes Horizon DSX med row cleaners. De rydder for halm og afgrøderester foran såskæret og nedsætter risiko for hairpinning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rækkeafstanden kan justeres individuelt efter ønske, og hvert enkelt såaggregat kan løftes op og låses, hvis man ønsker at så færre rækker.

Såmaskinen kan styres med egen terminal, eller med Isobus.

- Vi har ikke valgt denne maskine for at konkurrere på prisen. Vi har valgt den fordi den passer til det behov vi efterlyser til Conservation Agriculture, og fordi den er meget robust bygget op, med nogle gennemførte og veludførte detaljer. Desuden fik vi den anbefalet af Hans Henrik Fredsted fra Agrovi, fortæller Kim Rasmussen fra Rødkilde ATV.

Den første er landet hos Rødkilde denne uge og Kim Rasmussen fortæller at første slutseddel allerede er på vej for maskine nummer 2.

rich-media-3
Én af Horizons store fordele er, at den kan så direkte i selv høje efterafgrøder. På billedet er den vist i en fire meter udgave, med udstyr til flydende gødning. Foto: Horizon.

Conservation Agriculture

Rødkilde ATV er CO2-neutral, al varme og elektricitet kommer fra egne solceller og halmfyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rødkilde ATV driver 325 hektar på Rødkilde Gods i det Sydfynske. De har fokus på bæredygtigt landbrug og biodiversitet, og er ved at lægge produktionen om til Conservation Agriculture.

Det er her den nye Horizon DSX skal sættes igang i 2021, og egne erfaringer med såmaskinen skal skabe grobund for god service og support til de maskiner der efterfølgende bliver solgt i Danmark.

- Vi har solgt ploven og rotorharvesættet, nu skal Horizon såmaskinen klare det hele. Vi forventer en brændstofbesparelse på 70 procent, fordi vi ikke længere skal pløje, og fordi såmaskinen er meget let at trække, fortæller Kim Rasmussen.

På en stor markdemonstration af såmaskiner i 2019, med 10-12 forskellige såmaskiner, gav Rødkilde ATV mulighed for at indkredse hvilken direkte såmaskine man ønskede til jordbruget.

Senere skiftede Rødkilde rådgivningsselskab til Agrovi, og blev sat i forbindelse med Hans Henrik Fredsted, der købte den første Horizon såmaskine til Danmark i September 2020, og han kunne klart anbefale såmaskinen til Kim Rasmussen fra Rødkilde ATV.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kim Rasmussen kontaktede Horizon Agriculture fabrikken i England, med det formål at købe en Horizon såmaskine. Det endte med en længere samtale, hvor Horizon Agriculture foreslog at Rødkilde ATV skulle varetage importen til Danmark.

Da Rødkilde ATV allerede har opbygget en organisation med salg, lager og service, er man klar til at varetage opgaven med import af så maskiner.

- Vi beskæftiger os kun med produkter vi kan stå inde for, og selv har testet på egen jord, inden vi begynder at rådgive og sælge produktet i vores navn. Horizon Agriculture passer godt ind i denne filosofi, da maskinerne er af høj kvalitet, og kommer fra en familieejet virksomhed der har en stor passion for produktet, siger Kim Rasmussen fra Rødkilde ATV.