Lyt til artiklen:

130 kriseramte minkavlere samles til fællesmøde i Nordjylland

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Hasteaflivninger, kaotiske forhold om bortskaffelse af døde dyr og en stor uvished om fremtiden. Det er, hvad der ramte minkavlerne, da det fra Regeringens side blev beordret, at alle mink i Danmark skulle aflives.

- Først var minkavlerne igennem en turbulent og ekstrem tid, men nu har stilheden lagt sig over farmene, og de står i en fuldstændig uafklaret situation, fortæller virksomhedsrådgiver i Agri Nord, Jørgen Cæsar Jensen, der er rådgiver for mange af de ramte avlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agri Nord har derfor sammen med Nordjyllands Pelsdyravlerforening valgt at afholde et stort informationsmøde i DGI Huset i Aabybro tirsdag den 15. december fra kl. 14.30.

Rådgiveren har selv et indlæg på mødet omkring de økonomiske aspekter af sagen.

- Avlerne har haft alle udgifter til en vare, de nu ikke kan sælge. Den vare er smidt ud og gravet ned i et hul. De har haft udgifter til aflivning, og mange af dem er stadig i gang med at vaske deres farm ned. Men de har endnu ikke fået erstatning, og de kender ikke det beløb, der kommer ved en ekspropriation, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Han appellerer til avlernes banker og pengeinstitutter om at være tålmodige og se velvilligt på kassekreditten, indtil der kommer en afklaring.
- Det er heldigvis også min opfattelse, at pengeinstitutterne generelt opfører sig ansvarligt i denne situation, siger han.

Fremtiden er uvis

Jørgen Cæsar Jensen forudser, at mange af avlerne og deres familier kommer til at gå en helt ny fremtid i møde, efter deres erhverv er nedlagt. Mange af dem kommer også til at skulle have helt andre jobs og måske finde et andet sted at bo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ser det ikke som en mulighed, at farmene skulle kunne bruges til en anden produktion.

- Det vil svare til, at man tømmer en svømmehal for vand og siger, at nu kan der spilles håndbold i den, siger Jørgen Cæsar Jensen.

Det traumatiske forløb betyder mange bekymrede henvendelser til Agri Nords socialrådgiver, og Region Nordjylland aktiverede deres psykosociale beredskab for minkbranchen for at tilbyde hjælp til de kriseramte.

Psykologisk beredskab

Det psykosociale beredskab har allerede haft cirka 15 henvendelser, der spænder sig over enkeltpersoner til hele familier, og de har dermed allerede indblik i, hvad den usikre situation har betydet for de berørte, forklarer Jan Mainz, direktør i Psykiatrien og leder af det psykosociale beredskab.

- Det er en stor belastning for minkavlere, familie og branchen generelt at befinde sig i en ekstraordinært presset situation, hvor de på kort tid har set deres livsværk og levebrød blive revet væk. Situationen er stadig presset og stressende for mange. Vi erfarer, at de står i et limbo med et ønske om at komme videre, men de mangler halvdelen af brikkerne for at kunne lave fremtidsplanerne, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De oplever en livskrise sammenlignelig med andre alvorlige hændelser med følelser af afmagt, stress og sorg. Vores erfaringer fra andre kriser er, at det er vigtigt for de kriseramte at få støtte til at håndtere krisen tidligst muligt i forløbet - lige nu hjælper vi med at give konkrete værktøjer til, hvordan de kan være i den her situation på den bedst mulige måde for dem selv og som familie, siger Jan Mainz, der sammen med psykolog Christina Mohr Jensen vil deltage i og holde oplæg på mødet.

Agri Nords socialrådgiver har også oplevet, at minkavlerne har et stort behov for at tale med nogen. Derfor har Agri Nord valgt, at mødet afholdes fysisk, selvom det kræver en række restriktioner i forhold til Corona. Der er tilmeldt 100 deltagere fysisk og 30 online.
Deltagere fra kommuner med ekstra restriktioner opfodres til at deltage online.

Blandt emnerne på informationsmødet er også den politiske situation, juridiske forhold, fremtidsmuligheder og seneste nyt i minksagen.