Lyt til artiklen:

Bæredygtig produktion i skoven

00:00
Hastighed: ???x
04:16

Abonnementsartikel

Sevel Skovservice har en stor passion for bæredygtigt skovbrug.

Kim Vestergaard er medindehaver af Sevel Skovservice, der er en familievirksomhed med 10 ansatte. Virksomheden starter i midten af 90'erne, hvor det var Kims far, Per Vestergaard, der købte den første skovningsmaskine. I 1999 begyndte Kim at arbejde for sin far og herefter begyndte firmaet lige så stille at vokse med flere maskiner og ansatte.

I løbet af 00'erne købte Kim andel i virksomheden Sevel Skovservice, og nu er Kims lillebror, Steffen Vestergaard, på vej ind i et generationsskifte, da han har købt halvdelen af farens andel.

Per, Kim og Steffen Vestergaard har fødderne plantet solidt i den jyske muld, og for dem er det en stor passion og en livsstil at arbejde i skoven. De mener der mangler at komme meget mere fokus på den bæredygtige produktion af træ i Danmark.

Virksomheden består idag af otte fastansatte, og to der lejet ind. Der er rigeligt med arbejde, så alle ti mand er fuldt beskæftiget.
Det er vigtigt for Sevel Skovservice at deres ansatte deler den passion de selv har for skovbrug, og også at de har baglandet i orden til at arbejde ekstra timer.

Virksomheden går meget op i at tage sig godt af deres ansatte og deres familier, på den måde mener man at kunne holde længere på de dygtige folk de har ansat.

rich-media-1
Kim Vestergaard er glad for sin et-værelses kontorplads, på ryggen af John Deere 1270'eren. Foto: Uffe S. Kristensen.

Maskinparken hos Sevel Skovservice består af en Silvatec, to Ponsse og tre John Deere skovningsmaskiner.
Derudover har de en Timberjack og tre John Deere udkørermaskiner.
Virksomheden har også egen lastbil med blokvogn, til transport af maskiner og andet udstyr.

Sevel Skovservice kommer rundt i hele Jylland og lidt på Sjælland.

85 procent træ importeres.

Kim Vestergaard vil gerne slå et slag for at der kommer mere opmærksomhed på skovbrug i Danmark.

- Vi ånder og lever for skoven, og håber snart der kommer mere fokus på den forskel vi gør i skoven, for at skabe en bæredygtig produktion. Det vi har hårdt brug for er at få fokus på, at for at kunne bygge mere og mere i træ, så skal vi til at producere vores træ her i Danmark, i stedet for at importere det, siger Kim Vestergaard.

- Politisk ønsker man at bruge mere træ i produktion og byggeri da det er mere bærerdygtigt. Men man vil ikke dyrke skoven så vi kan producere det træ her i landet. I stedet vil man importere træ til trods for at det vil være meget bedre for CO2 regnskabet at dyrke skoven i stedet for at lægge det hen som urørt og man vil også spare transporten af træet til Danmark.

- Det tager en generation fra bar jord, til der står en skov klar til produktion. Og vi mangler rigtig meget nåletræ i Danmark til byggeriet i Danmark, og det er der desværre ikke plantet så meget af de senere år, fortsætter Kim Vestergaard.

85 procent af det træ der bruges i Danmark til byggeri, møbler med mere, bliver importeret og sejlet til Danmark. Samtidig er det politisk besluttet, at der skal være urørte skovområder, for at forbedre biodiversiteten og dyrelivet. Det er en skam da det ikke bare vil være godt for miljøet at vi selv producere træet her i Danmark. Det vil samtidig også skaffe flere arbejdspladser i skoven og træindustrien.

Et træ optager CO2 al den tid den lever og vokser op. Det er først når træet brændes, eller rådner op, at CO2 fra træet frigives igen.

- Et træ der vælter i skoven og rådner op, frigiver lige så meget CO2 som hvis det brændes af i et varmeværk. Og når man bruger træ i byggeriet, er CO2 udledningen bundet i træet. Så dyrkede skove optager otte gange så meget CO2, som udyrkede skove, fordi det bindes i byggeriet, fortæller Kim.

Sevel Skovservice arbejder rigtig meget for Skovdyrkerne, der også står for en bæredygtig produktion af træ i Danmark.

rich-media-2
Den store John Deere skovningsmaskiner svinger med lethed det 1400 kg tunge fældehoved rundt imellem træerne, og håndterer træstammerne med millimeter præcision. Foto: Morten Damsgaard.

Ikke noget er tilfældigt

Skovbrug idag er ikke noget tilfældig fældning af produktionsklare træer.

Hver enkelt område der skal fældes træer i, er i forvejen registreret og godkendt i en database, som chaufføren kan se på sin iPad. Alle fredede områder er markeret, og eventuelt fredede træer må ikke fældes eller skades.

Hver enkelt opsavet stamme bliver registreret i skovningsmaskinens computer. Allerede inden den rammer jorden, er det besluttet hvilket savværk eller fabrik der skal modtage træet.

Der bliver hele tiden plantet nye træer i de områder der bliver fjernet skov, så man sikrer at næste generation kan fortsætte den bæredygtige produktion af træ.