Lyt til artiklen:

Danske Minkavlere: Politisk teater fra begge sider

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

Minkavlerne er kommet i klemme i et politisk teater, der forhaler udbetalingen af kompensation til familier, hvor virkeligheden i mange tilfælde er, at banken har lukket for kassekreditten.

Ingen minkavlere har endnu modtaget penge fra staten i forbindelse med masseaflivningerne, der på 11 dage to livet af mink-erhvervet i Danmark, og de seneste udmeldinger lyder på, at der nok kommer til at gå mindst en uge endnu, inden kompensationen kan komme igennem lovmøllen, og det skaber stor frustration hos de ramte minkavlere.

- Det stiller folk i en umulig situation, for de har ingen penge, lyder det kontante svar på, hvad den langsommelige behandling af kompensationen har af betydning for minkavlerne, og hos Danske Minkavlere mener Tage Pedersen, at det er beskæmmende, at staten agerer så langsomt, når erhvervet gjorde alt for at efterkomme myndighedernes krav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var et stykke arbejde, vi udførte for regeringen, som vi lovede at være færdige med den 16. november. Det arbejde du lavede den 16. november, det har du fået penge for. Alle lønmodtagere fik løn den 27-28 i måneden, ellers ville de blive sure - og det er vi også, lyder det fra Tage Pedersen, som fortæller, at mange minkavlere reelt ikke har penge til dagen og vejen.

- Det betyder at folk ikke kan betale deres regninger, fordi bankerne har lukket ned for kassekreditten.

Politisk teater

Minkavlerne, der allerede har måttet opgive deres livsværk, har nu ventet i mere end tre uger på en afklaring og på den ventede kompensation og tempobonusserne, men hidtil er intet sket, og hos Danske Minkavlere er man godt trætte af, at politikerne har valgt at prioritere at gøre mink-sagen til en politisk slagmark førend man har taget hånd om de 6000 personer berørt af branchens endeligt i Danmark.

- Vi mangler tempobonus og erstatning for de mink, der er kørt i hullerne, og vi mangler for driftstabet og så videre, og det er jo helt forkasteligt, at det ikke er udbetalt for lang tid siden, siger Tage Pedersen til Maskinbladet.

Tage Pedersen kalder det sløseri fra regeringens side, at både fødevareministeren og sundhedsministeren ikke har svaret på spørgsmål, der har været nødvendige at få klarhed over før end kompensationen kan blive udbetalt, men han er heller ikke imponeret over oppositionens rolle i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kalder det politisk teater fra begge sider. Jeg synes regeringen har håndteret det elendigt, men det synes jeg også oppositionen har, så det er politisk teater, alle de her samråd - og det er vi kommet i klemme i, siger Tage Pedersen.

Hos Danske Minkavlerne er tankerne ikke på hvor det politiske ansvar skal placeres, hos Tage Pedersens medlemmer handler det om at få kompensationen udbetalt hurtigst muligt, så de ramte familier kan få penge på dankortet så hverdagen kan fungere og regningerne blive betalt.

- Så kan de slås om en kommissionsdomstol bagefter, slutter Tage Pedersen.