Lyt til artiklen:

Urørt skov kan være spild af generationers arbejde

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Fredag den 4. december blev det offentliggjort at regeringen sammen med støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet, har vedtaget en biodiversitetspakke der sikrer 888 millioner kroner i 2021-2024 til at forbedre biodiversiteten i Danmark. Aftalen betyder bland andet at følgende skal etableres:
75.000 hektar urørt skov.
15 naturnationalparker.
Et biodiversitetsråd.

Det skaber frustrationer i skovbranchen, det vil sige de danske savværker, møbelindustrien, skoventreprenører med mere, der tvivler på at blive hørt når udpegning af arealer til urørt skov finder sted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi i skovbranchen vil faktisk gerne være med til at fremme den urørte skov/natur, men vi må gøre det på en måde således at generationers arbejde ikke er spildt, udtaler Steffen Vestergaard, medindehaver af Sevel Skovservice.

- At producere tømmer i Danmark har vi altid gjort, men i forhold til vores forbrug har vi haft svært ved at følge med.

Der er derfor ikke direkte uenighed fra skovbranchen, om omlæggelse af skov til urørt. Skovbranchen vil have at de bliver hørt, og taget med på råd når det kommer til udpegelse af arealer.
Skovbranchen vil gerne dyrke de danske skove bæredygtigt, og hjælpe til med at dyrket skov har lige så stor biodiversitet som urørt skov. Der etableres hele tiden nye skove, der hvor produktionsklar træ tages ud af skoven, så at næste generation er sikret med produktionstømmer.

At skove skal stå urørt og væltede træer ikke fjernes, udleder samme mængde C02 som hvis det forbrændes på varmeværk.
Et træ optager CO2 hele dets levetid, og det bliver først frigivet når det enten brændes eller rådner op.
Træ der bruges i byggeri, binder det CO2 det har optaget, indtil at det destrueres.

Fakta

Det tager mellem 45 - 150 år at producere godt dansk bygningstømmer - Det store interval afhænger af hvilken type træ der produceres og hvor i landet det foregår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark producere vi kun Ca. 15-20 % af det træ vi bruger - Det må siges at være meget lidt bæredygtigt og et problem da vi ved en lavere produktion, kun eksporter vores natur problem til lande med dårligere økonomi eller mangel på viden.

Vi er en branche, som i nærmeste fremtid står overfor et stort generationsskifte hele vejen rundt, derfor kunne vi godt tænke os mere fokus på aftalen og dens indhold --- Vi er en ny generation som gerne vil vide om det er politikernes ønske at lukke erhvervet ligesom man har gjort med Mink og Olieindustrien.

Vi har rigtige mange gode virksomheder som forbruger dansk træ, disse virksomheder kan ikke klare sig konkurrencemæssigt hvis man sløjfer en masse produktionsskove uden at plante nyt erstatningsskov.

Træ er et af vores mest bæredygtige byggematerialer, derfor giver det ingen mening hvis vi ikke lader Natur, Biodiversitet, Produktion og Bæredygtighed gå hånd i hånd nu og i fremtiden.

Vi har allerede ordninger som fokuserer på at producere bæredygtigt og med hensyn til natur og miljø. (FSC og
PEFC).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange af de arbejdspladser som ligger indenfor skovbruget ligger i ydre områderne, det vil sige at vi undergraver flere af de få arbejdspladser som vi har i udkanten af Danmark.

De danske savværker er afhængig af dansk produceret træ fra både privat og stat.

- Brancheforeningen Træ og Møbelindustrien skulle efter sigende have kommet med mange input og endda foreslået at vi også kunne nå 100.000 hektar urørt skov, hvis bare der var velvilje til mere skovrejsning med både løv- og nåletræ. Men efter sigende er det kun Danmarks Naturfredningsforening der har fået lov at sidde med ved bordet, vi håber på en mere fælles front, hvor alle parter i denne sag vil blive hørt, udtaler Kim Vestergaard.