Lyt til artiklen:

Maskinstationen skal passe 2.100 hektar ved én af landets største mælkeproducenter

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Abonnementsartikel

Rønhave har i jagten på optimeringer af bedriften, valgt at lade Rostgaard Maskinstation passe bedriftens 2.100 hektar markbrug.

Der er sket meget på bedriften Rønhave siden man i 2001 begyndte med 150 køer sammen med en nabo, til i dag, hvor Jørn Kjær Madsen alene står i spidsen for 3.500 malkende køer og indtil nytår 2.100 hektar markdrift.

- Interessen har altid været køerne fra min side, og det er mere end nogensinde vigtigt at holde fokus på sit kerneområde. Jeg tror vi har spredt os over for meget, og vi ønsker i fremtiden at blive endnu bedre, til det vi er god til, hvilket er stalden og køerne. Vi har derfor valgt at tage beslutningen om at lade maskinstationen lave al vores markarbejde, og valget er faldt på vores samarbejdspartner inden for området de seneste år, Rostgaard Maskinstation, fortæller Jørn Kjær Madsen, om beslutningen, der træder i kraft fra 2021.

Hos Rønhave har man i de sidste fem til seks år haft en driftsleder ansat til at tage sig af markdriften, og man har stort set klaret opgaverne i marken selv bortset fra såning af majs og ensilering af græs og majs, som maskinstationen har hjulpet til med.

- Der har ikke været en finger at sætte på indsatsen i marken, men vi synes vi kunne se flere fordele i at lade maskinstationen klare det hele som en totalpasning, påpeger Jørn Kjær Madsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I aftalen om totalpasning af marken, har vi købt Rønhaves maskiner, som foruden traktorer består af redskaber til jordbearbejdning, græsmaskiner og gyllegrej, fortæller Jørgen Rostgaard, indehaver af Rostgaard Maskinstation, som er glad for aftalen med Rønhave.

rich-media-1
Jørgen Rostgaard, indehaver af Rostgaard Maskinstation er glad for samarbejdet med Rønhave. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

Større rettidighed

Én af de helt åbenlyse fordele, som Rønhave også ser ved at lade maskinstationen klare alt arbejdet i marken, er den større kapacitet, som maskinstationen kan planlægge efter.

- Vi håber, at vi på den måde kan komme bedre med ved eksempelvis sprøjtearbejdet i majsen, elelr gyllen der skal køres ud efter der er snittet græs. Da vi selv før skulle gøre det hele, var det jo de samme folk som eksempelvis kørte græs fra, som også skulle tage sig af udbringning af gylle, og det vil jo alt andet end lige gå en smule ud over rettidigheden, forklarer Jørn Kjær Madsen.

Jørgen Rostgaard fortæller også, at fordelen hos Rønhave er, at de både har noget jord som er tidligt klar, og noget som kommer sent:

- På den måde kan vi udnytte vores maskineri endnu bedre, og det vil på den måde ikke gå udover vores nuværende og andre kunder, fremhæver Jørgen Rostgaard.

Og det er da heller ikke første totalpasning, som Rostgaard Maskinstation tager ind. Man har flere bedrifter, hvor man klarer alt i marken enten som totalpasning, forpagtning eller på bestilling fra den enkelte kunde.

- Vi ser også aftalen med Rønhave som en fordel for vores øvrige kunder, da de på den måde er sikret, at vi bliver ved med at opretholde vores kapacitet i maskinhuset, hvilket kommer alle til gode.

Rostgaard Maskinstation skal ugeligt snakke sammen med en konsulent, som er tilknyttet markbruget hos Rønhave, for på den måde at sikre det optimale samarbejde omkring markbruget.

rich-media-2
Rostgaard Maskinstation har købt alle maskiner til markarbejdet hos Rønhave. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

En spændende rejse

Udliciteringen af markarbejdet til maskinstation er ikke de eneste kommende projekter hos Rønhave. Man er også ved at udskifte besætningen fra sortbroget- til jersey-køer, ligesom man vil gå fra de nuværende malkninger på fem ejendomme ned til malkning på tre ejendomme.

- Det er en spændende rejse, som vi kommer på de næste år, og det er noget vi ser meget frem til, fortæller Jørn Kjær Madsen.

rich-media-3
Rostgaard Maskinstation tog sig indtil sæson 2021 af blandt andet finsnitning og majssåningen hos Rønhave. Arkivfoto: Morten Damsgaard.