Lyt til artiklen:

Forening markerede deres utilfredshed

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Abonnementsartikel

Med Justitia på vognen og foldere om Grundloven i hænderne markerede Foreningen for Folkelighed deres mistanke om, at regeringen har overtrådt Grundloven.

Retfærdighedens gudinde, Justitia, løftede balancevægten over Rådhuspladsen i København i dag, da en håndfuld medlemmer af Foreningen for Folkelighed markerede deres utilfredshed med regeringen og deres mistanke om, at Grundloven er blevet trådt under fode.

Foreningen kræver en kommissionsundersøgelse for at få hver en sten vendt i sagen og vil fortsætte markeringerne med ugentlige begivenheder af samme slags som denne, indtil der kommer en sådan undersøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreløbig er der planlagt besøg i 55 byer hver eneste lørdag fra kl. 12-14. Det vil sige en by om ugen i det næste års tid. Planen for de fremtidige markeringer kan ses på folkelighed.dk, hvor også Grundloven kan læses. Foreningen har markeret de passager i Grundlovsteksten, som den mener regeringen ikke har respekteret eller overholdt.

Foreningen for folkelighed er en forening, der startede den 16. november 2020. En gruppe mennesker gik sammen om at arrangere en demonstration, der ville vise utilfredsheden med regeringens omgang med Grundloven. Demonstrationen blev holdt i København og Århus lørdag den 21. november med deltagelse af godt 800 traktorer.

Baggrund i mink-sagen

Baggrunden for stiftelsen af foreningen er regeringens pressemøde den 4. november, hvor statsministeren meddelte, at alle mink i landet skulle aflives.

"De fandt dog ud af, at der ikke var hjemmel. Alligevel fortsatte regeringen den ulovlige ordre med hjælp fra myndighederne, politi og hæren. Senere udtalte statsministeren, at hun havde fortsat uanset kendskabet til ulovligheden," hedder det på foreningens hjemmeside. Foreningen mener dermed, at Grundloven er blevet brudt i denne forbindelse.

Desuden kritiserer foreningen den lov, der blev vedtaget i marts og som giver regeringen ekstra beføjelser. "Folkestyret blev reelt sat ud af kraft", da regeringen fik "uanet magt fra de øvrige partier," hedder det på foreningens hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Grundlovsvagterne vil være at finde i forskellige danske byer hver lørdag i det næste års tid, eller indtil, der bliver nedsat en kommissionsdomstol. Pressefoto.