Lyt til artiklen:

Afgrødekommentar: Lavere global majsproduktion i sigte

00:00
Hastighed: ???x
03:28

Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Møllehveden lukkede i et marginalt plus, på en ellers stille dag, hvor det amerikanske marked var lukket som følge af Thanksgiving.

I dag ventes aktiviteten ikke at blive meget anderledes, med det amerikanske marked der først åbner 15.30 til en forkortet dag.
I den egyptiske tender, endte landet med at købe 175.000 tons hvede af russisk oprindelse i niveauet 275$/ton inklusiv fragt, hvilket er stort set på niveau med den seneste tender for 3 uger siden, skriver Jyske Markets i sin afgrødekommentar.

I alt blev der afgivet 12 bud af overvejende russiske varer, men også enkelte laster ukrainske, rumænske og franske varer var at finde iblandt. Forskellen mellem den billigste russiske og franske oprindelse var 8$, som dermed bekræfter at den europæiske
hvede er ved at prise sig ud af eksportmarkedet.

Globale majsproduktion

Det London baserede International Grains Council (IGC) justerede i deres månedlige rapport i går estimaterne for den globale majsproduktion, og forhøjede samtidig deres forventninger til den kinesiske majsimport.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den globale majsproduktion blev sænket med 10 mio. tons til 1.146 mio. tons, primært på grund af svagere produktionsudsigter for afgrøden i USA, Ukraine og EU. IGC lægger sig dermed på linje med det seneste estimat fra USDA. Den europæiske majsproduktion blev sænket med 2,5 mio. tons til 60,1 millioner tons, primært drevet af mindre rumænske udbytter, der lige som Ukraine har været ramt af tørke i sensommeren.

IGC sænker ligeledes den ukrainske produktion fra tidligere 33 til 30 mio. tons. Også IGC har svært ved at tro Kinas egne estimater for landets majsimport, der blev fordoblet fra tidligere 8 til nu 16 mio. tons. Kina har aggressivt købt majs delvist på grund af stigende efterspørgsel efter foderkorn, i en genrejsning af landets
svineproduktion. De kinesiske majsfutures fortsætter med at handle på rekordhøje niveauer, fordi de indenlandske producenter er tilbageholdende med at sælge varer.

Kinesiske marked

Lidt anderledes forholder det sig for det kinesiske marked for sojaskrå. De kinesiske crush margins har i høj grad været drevet af stigende priser på sojaolie. Flere kinesiske sojamøller rapporteres at have suspenderet crushing, på grund af negative margins, og store sojaskrå lagre, ifølge officielle kinesiske data. Det kan være de første indikationer på en lavere efterspørgsels fra de private aktører på amerikanske bønner de kommende måneder, indtil billigere sydamerikanske varer fra en ny høst kommer på markedet. En uændret efterspørgsel på vegetabilsk olie kan imidlertid
betyde en øget isoleret efterspørgsel på disse varer og understøtte soja og palmeolien.

Rapsfrø

Rapsfrøene udviklede sig i går i negativ retning og fulgte dermed palme- og råolien lavere. Palmeolien er til gengæld åbnet 2,5% højere her henover natten, efter en af verdens største importører, Indien, har sænket importafgifterne på palmeolie med 10 procent point til 27,5 procent. Tiltaget kommer efter de indiske priser på palmeolie siden maj er steget 65 procent, og de lavere afgifter skal gøre importeret palmeolie mere konkurrencedygtig og dæmpe prisstigningerne, uden at underminere de indenlandske producenter.
Tiltaget er gode nyheder for de malaysiske eksportører.