Abonnementsartikel

Med bæltetræk er det muligt at høste i så våde marker, at skærebordet arbejder under vand. En jysk maskinstation med bæltedrevet finsnitter har endnu ikke måttet opgive at høste en eneste mark

Mudder og vand sprøjter til alle sider, mens Jaguar-finsnitteren tygger sig igennem en vandfyldt majsmark ved Ølgod.

Traktorerne, der kører fra og til, kæmper i muddermasserne på nær en enkelt, der glider lige så let hen over den mudrede mark som finsnitteren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den har nemlig også bæltetræk. Og den har Michael Eskildsen fra Bounum Maskinstation lejet ind til høsten for ikke at sidde fast.

Michael Eskilden er overbevist om, at bæltetrækket er fremtiden:

- Med det stadig vådere klima, vi oplever, er bæltetrækket vejen frem, fortæller han, der sammen med Carsten Vestergaard driver Bounum og Vrøgum Maskinstationer i det sydlige Jylland.

Som noget nyt har de investeret i et bæltetræk til finsnitteren, og med det våde høstvejr har der været god brug for bælterne.

- Vi kan jo se, hvor let det går med bæltetrækket. Der har endnu ikke været en mark, hvor vi har måttet opgive at høste, fortæller han og tilføjer, at der har været marker, hvor vandet stod så højt, at skærebordet arbejdede under vandspejlet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kunne bare se, hvordan skærebordet piskede i vandet.

Efter Michael Eskildsens opfattelse vil høstsæsonen blive udvidet med mindst halvanden måned, når maskineriet er udstyret med bæltetræk.

- Og bælterne kan hurtigt flyttes fra maskine til maskine, så det er en fleksibel løsning, oplyser han, der ikke har haft problemer med denne form for træk.

- Det har fungeret helt upåklageligt, siger han.

Foreløbig er der ikke mange bæltetrukne finsnittere i Danmark, og Michael Eskildsen skønner, at der kun er enkelt mere i landet.