Abonnementsartikel

Græstørreri forlænger sæsonen med cikorierødder – DanCikorie har investeret i maskinneriet til vask og snitning

På pladsen foran Nybro Tørreri ligger adskillige ton cikorierødder, da Maskinbladet kommer forbi for at se, hvordan cikorie-foderet bliver fremstillet.

Den mest synlige del er rense- og vaskeprocessen samt snitningen, mens tørre- og formalingsprocessen foregår i et lukket system.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da DanCikorie for et års tid siden skulle til for alvor at have større mængder cikorierødder tørret og formalet, skulle rense- og vaskeprocessen samt snitningen laves rationelt.

Men fordi Nybro Tørreri normalt arbejder med grønpilleproduktion, var disse processer ikke noget, tørreriet hverken havde erfaring med eller maskineri til at klare.

Det valgte Bjarne Nygaard, der er drivkraften bag DanCikorie, selv at investere i, for han tror på, at cikorierødder bliver et af fremtidens fodermidler.

Fjerner sten og jord

Før cikorierødderne sendes gennem processen tages en prøve til bestemmelse af leverancens renhed, så cikorie-dyrkerne får en afregning for renvaren, og ikke for hverken jord eller sten.

I den første del af renseriet fjernes de lange trevler og bladrester fra rødderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dernæst ledes rødderne ind i en cyklon, hvor vandstråler sender rødderne videre til næste step, mens stenene falder til bunds og samles fra.

Næste step er vaskeprocessen. Her bliver rødderne vasket i to vaskekamre med hver to vaskekegler. Vandet bliver genbrugt, men cirkulerer via en stor container, hvor jord og andet skidt bundfældes.

På den måde sikres det, at det er renvaskede cikorierødder, der nu er klar til den egentlige proces.

Skal hurtigt videre

De rene rødder transporteres op i en slags ”rivejern”, hvor cikorierødderne snittes og kommer ud lækre hvide i farven.

- Når de er blevet snittet, skal de hurtigt videre i processen. Der må helst ikke gå mere end en time, fra rødderne er snittet, til de er i tørreriet, for ellers bliver de iltet for meget og bliver brunlige i farven, fortæller Villy Pedersen, der er projektassistent og på 3. sæson styrer tilførslen af cikorierødder fra de forskellige dyrkere, som DanCikorie har kontrakt med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kører en gravko da også i pendulfart snittede rødder til tørreriet.

Granulat bedst til svinefoder

I tørretromlen er temperaturer 60-70 grader, og da rødderne indeholder en del sukkerstoffer, bliver cikorien en klæbrig masse, der derfor skal nedkøles, før den kan formales i en slaglemølle.

- Vi har forsøgt at lave cikorien i piller som grønpiller, men den proces kræver varme, og så bliver massen igen klistret. Så den form har vi måttet opgive, fortæller Villy Pedersen.

Derfor kan cikorien i dag kun fås i to former: uforarbejdet fra tørretromlen eller som granulat – begge dele leveret i storsække.

- Det meste af produktionen bruges til svinefoder, og dér er det lettest at arbejde med cikorien som granulat.